Menno Snel heeft nog geen greep op de Belastingdienst

Hoofdkantoor Belastingdienst. 
 Beeld ANP
Hoofdkantoor Belastingdienst.Beeld ANP

Menno Snel kampt ook na een jaar nog met gedoe bij de fiscus. ‘Het lek is nog niet boven.’ De Kamer kan niet anders dan hem meer tijd geven.

Nederig stond staatssecretaris Menno Snel gisteravond tegenover een geïrriteerde Tweede Kamer. Net als zijn voorganger Eric Wiebes krijgt ook hij nog geen greep op de Belastingdienst. Hij krijgt onvoldoende informatie van zijn ambtenaren. Welke mogelijkheden heeft hij en wat is het perspectief van de Kamer?

Snel en minister Wopke Hoekstra van financiën werden afgelopen zomer overvallen door een strop bij de beoordeling van aangiftes voor erf- en schenkbelasting. Door een achterstand kwam er vorig jaar 450 miljoen te weinig binnen en zij dachten ten onrechte dat het gat inmiddels was gedicht. Snel: “Dit is buitengewoon ongelukkig”.

Vorige week, op Prinsjesdag, werd duidelijk dat de erf- en schenkbelasting dit jaar niet 2,3 miljard euro in het laatje brengt, zoals nog werd verwacht in mei, maar slechts 1,9 miljard. Er is een tegenvaller van 352 miljoen euro. Dit geld zou nog binnen kunnen komen als de achterstand eindelijk wordt weggewerkt en de aanslagen kloppen.

De Kamer vindt dit bloedlink. Er zijn zorgen over het geld, over burgers die geen uitsluitsel krijgen over hun aanslag en vooral over het gebrek aan controle bij de Belastingdienst. Het is ‘schokkend’ zegt Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA), Helma Lodders (VVD) krijgt ‘pijn in de buik’ en bij Martin van Rooijen (50Plus) ‘zakt de moed in de schoenen’. Als dit bij de erfbelasting gebeurt, kan het ook bij belastingen waar het om nog veel meer geld gaat, waarschuwt Henk Nijboer (PvdA).

Geen tellertje

Snel zei: “Ik zie u balen. Ik ben net zo verbaasd als u”. Hij had informatie dat de achterstand werd ingelopen. Maar zijn medewerkers waren vergeten nieuwe aangiften die op de stapel kwamen mee te tellen. Snel: “Er was geen tellertje. Ik kan niet zeggen dat dit bij andere afdelingen van de Belastingdienst wel goed zit.”

Wiebes begon in 2015, vlak na zijn aantreden, met een ambitieuze reorganisatie. De Belastingdienst moest moderniseren. Daarvoor was ander personeel nodig, maar bij de goudgerande vertrekregeling gingen te veel en de verkeerde mensen weg. Ook ontstonden er problemen bij de automatisering en bleken ambtenaren fouten niet aan elkaar en aan de politieke leiding door te geven.

D66-staatssecretaris Snel kampt nog steeds met deze kwesties, zoals bleek bij de voor hem verrassende achterstand bij de erf- en schenkbelasting. Hij zit nu bijna een jaar op financiën. De directeur-generaal en andere managers zijn vervangen. Toch ziet hij weinig verbetering: “Er is gebrek aan informatie. Er is onvoldoende risicomanagement.”

Al bij zijn aantreden was duidelijk dat Snel een megaklus heeft aan de Belastingdienst. Hij heeft geen sexy portefeuille; het gaat om ict en managementrapportages, noeste arbeid om de cijfers op orde te krijgen. Hij is somber: “Het lek is niet boven. We zullen meer incidenten zien.” Het enige wat hij kan doen is stug doorgaan.

Koekjesfabriek

En de Kamer? Die kan Snel wegsturen. Hij is politiek verantwoordelijk, ook al kreeg hij een erfenis van zijn voorganger. Daarmee zijn de problemen niet opgelost. Veel meer mogelijkheden dan de staatssecretaris tijd gunnen, heeft het parlement niet. Snel zei gisteravond dat hij de Belastingdienst op orde wil krijgen met een degelijk schema: “We deden te veel tegelijk”. Hij wil kleine stapjes: “Wat moet er gebeuren, hoeveel tijd kost dat en hoeveel mensen hebben we? Net als in een koekjesfabriek.”

Lees ook:

Menno Snel, een ambtenaar die per ongeluk in de politiek verzeild raakte

Wie zijn de nieuwelingen in het kabinet? Vandaag: Menno Snel (D66). Met zijn bestuurservaring en kennis moet de staatssecretaris van financiën één van de lastigste klussen opknappen.

Pieter Omtzigt (CDA) wil Kamerdebat over de vraag of de belastingdienst wel eerlijk is in de rechtszaal

Het lijkt erop dat de belastingdienst zich niet houdt aan de beginselen van de rechtsstaat. Die harde conclusie trekt Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt (CDA) op grond van het bericht, afgelopen zaterdag, in Trouw dat de fiscus deze maand stukken heeft achtergehouden voor de rechtbank. “Op deze manier zet je de bijl aan de wortel van de rechtsstaat.”

De eigen werkwijze maakt van de Belastingdienst een ongrijpbaar fenomeen

De Tweede Kamer krijgt geen grip op de rulings van de Belastingdienst met internationale bedrijven. De gesloten cultuur speelt mogelijk opnieuw een rol.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden