Meningitis

Een jubileum dat bij mijn weten nergens aangekondigd staat, daarom doe ik het maar: het is dit jaar vijftig jaar geleden dat in Nederland de eerste opiniepagina in de krant verscheen. In Het Parool, toen onder hoofdredacteurschap van Mr. H.W. Sandberg, die het idee uit Londen had meegenomen.

Het Parool, lees die krant! Maar sindsdien dus ook: schrijf die krant! En alle andere kranten. Vertel wat je ervan vindt, hoe jij erin staat. De ingezonden brief. Het past natuurlijk precies bij de democratisering van de jaren zestig. Ook jouw mening telt.

Tot dan toe was de duiding van het nieuws exclusief in handen van professionals. Mr. G.B.J. Hiltermann die iedere week in een kleine tien minuten wist te vertellen waar het met de wereld naartoe ging. Doodse stilte in huize Schouten, want Hiltermann was heilig. Dat kon natuurlijk niet zo blijven. Wisten wij er soms minder van? Wij luisterden toch ook naar het nieuws! En zo is sinds 1965 ons aller opinie in Nederland steeds meer gaan woekeren: meningitis. De luister- en kijkmedia konden natuurlijk niet achterblijven bij de krant. En dus kwamen er programma's als 'Stand.nl', iedere dag de stem van het volk op de radio, over de zorg, over IS, moet de hoofddoek op het werk mogen? Bel gerust om ons te vertellen wat u ervan vindt.

En voor de kijkbuiskinderen kwamen er BN'ers opdraven in talkshows die, dom of ontwikkeld, dag in dag uit er het hunne van mogen vinden: Marc-Marie Huijbrechts over Islamitische Staat, Jan Mulder over alles waar hem niets over gevraagd wordt. En dan heb je natuurlijk ook nog de echte journalisten, de professionals, van wie verwacht wordt dat ze het nieuws niet alleen brengen maar ook uitleggen wat het zou kunnen betekenen: David-Jan, wat betekent dit voor de separatisten denk je? Sander, wat denk je, gaat het de Koerden lukken? Natuurlijk, zo hoort het, journalisten moeten het nieuws ook duiden. Maar inmiddels is het hebben van een mening over de actualiteit een soort nationaal volksvermaak geworden. Op Twitter en Facebook houdt iedereen zich ermee bezig. Diederik Samsom hoeft maar wat te zeggen of iedereen met het hart links rolt weer over hem heen. Luc Tuymans hoeft maar een foto over te schilderen en al mijn vrienden en kennissen weten hoe het zit met plagiaat, wat kan en wat niet kan: Heel Nederland Meent.

Even kijken wat vandaag het onderwerp is. Ah, de nieuwe Dichteres der Nederlanden, Joke van Leeuwen. Heult die misschien met de groot-Dietse gedachte of is het gewoon een leuk gebaar om de band tussen Nederland en Vlaanderen te vieren?

Doodmoe word ik van al die meningen, doordacht, ondoordacht, spontaan, gerijpt na langdurig nadenken: anything goes, nu ook in opinieland. Vijftig jaar na de eerste voorzichtige opiniestukken in de krant, toen nog vooral van lui als professor Pen en Karel van het Reve, is de openbare mening over van alles en nog wat zonder twijfel het diepst gezakte cultuurgoed van onze tijd. Meningen zijn als geslachtsdelen, iedereen heeft ze, maar moeten we ze ook steeds zien?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden