Mening over immigratie is wereldwijd vooral negatief
Wereldwijd wordt er overwegend negatief naar immigratie gekeken, blijkt uit enquête van het onderzoeksbureau Ipsos MORI. Het onderzoeksbureau vroeg 16 duizend mensen, verspreid over 22 landen, hoe zij tegenover immigratie stonden. Nederland zat er niet bij. De 22 landen bij elkaar genomen: 45 procent vindt dat immigratie een negatief effect heeft op hun land tegenover 20 procent die het positief zien.
Turkije, Italië, Rusland, Hongarije, Frankrijk en België zijn veruit het meest negatief: zes op de tien mensen gaf in de enquête aan dat immigratie een negatief effect heeft op hun land. In dezelfde enquête werd ook aan iedereen gevraagd wat zij van vluchtelingen vonden. Bij elkaar genomen vinden vier op de tien mensen dat de grenzen gesloten moeten worden. Zes op de tien mensen denken dat terroristen zich vermommen als vluchtelingen; in Turkije keek 83 procent er zo tegenaan.
"Het verbaast mij niet dat mensen negatief antwoorden op deze vragen", zegt Leo Lucassen, hoogleraar Historische Immigratie van de Universiteit van Leiden. "Het is een mening die vooral leeft in landen waar recentelijk aanslagen zijn geweest, of waar na de Eerste Wereldoorlog een homogene natiestaat is opgebouwd met een hele sterke eigen cultuur zoals je ziet bij Hongarije."
Definitie
Lucassen vindt immigrant als term in dit onderzoek niet neutraal genoeg. "De definitie van het woord is per land verschillend en daarbij roept het ook andere associaties op. Een immigrant wordt namelijk niet in elk land ook als een vluchteling gezien", zegt Lucassen, die ook directeur is van het Internationale Instituut voor Sociale Geschiedenis.
Als voorbeeld geeft hij Australië: "Dit is een land dat zeer negatief tegenover vluchtelingen staat. Maar vraag naar immigratie en de Australiërs zijn buitengewoon positief." Uit deze enquête blijkt dan ook dat Australië vindt dat immigratie goed is geweest voor de economie en dat het land er interessanter door is geworden. "En dat is een mankement van dit onderzoek omdat het moeilijk te vergelijken is."
"In een kwantitatief onderzoek zitten altijd beperkingen", zegt Gideon Skinner, een van de hoofdonderzoekers. "Wij moeten aan iedereen dezelfde vraag stellen waardoor het woord immigrant niet ontlopen kan worden."
Wat verder opviel was dat de Britten minder negatief tegenover immigratie staan dan een jaar ervoor: het sentiment daalde van 60 naar 49 procent. De enquête werd 24 juni, één dag na de Brexit, waar immigratie een belangrijk thema was tijdens de campagne, afgenomen.