Menigeen gaat voorbij aan de mooie planten om de hoek

Inheemse planten vestigen zich vaak spontaan op de meest onverwachte plekken, waaronder tuinen. In de woonomgeving gaan de meeste mensen gedachteloos aan al dat moois voorbij. Zonde, vinden stichting Floron en tijdschrift Grasduinen, en ze zetten de verkiezing van de populairste provinciale plant op touw, tevens een ode aan de inheemse flora. Er is een voorselectie gemaakt en iedereen kan tot 1 juli 2007 een stem uitbrengen via de websites www.floron.nl en www.grasduinen.nl.

Tuiniers komen bij de geselecteerde planten tal van bekende soorten tegen. De scheiding tussen wilde planten en cultuursoorten is vaak niet zo strikt. Bostulp, kievitsbloem, Gelderse roos, donkere ooievaarsbek, korenbloem, ruige anjer en tongvaren zijn voorbeelden van gewaardeerde tuinplanten.

Tongvaren is de enige soort uit de voorselectie zonder bloemen, een nominatie voor provincie Utrecht. Deze wintergroene, muurbegroeiende soort staat als zeldzaam te boek, maar blijkt in Utrecht in straatkolken (’putten’) voor te komen. Een wel heel bijzondere leefomgeving!

Floron-districtscoördinator en

-waarnemer Wim Vuik onderzocht in gemeente Utrecht 58.000 putten en vond diverse groeiplaatsen en ook nog andere Rode lijst soorten (bedreigde planten).

Dankzij zulke vrijwilligers is er een actuele Floradatabank, een soort burgerlijke stand van planten.

In oostelijk Zeeuws-Vlaanderen zijn op zondag 24 juni zes tuinen open (10-17u, www.tuingasten.nl). Toegang gratis.

In Overslag ligt kwekerij & tuinen Ferdinandushof, Rode Sluisweg 13 (open do t/m za 10-17u,

www.ferdinandushof.nl).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden