Mengsel van jazz, klassiek en latin pakt soms wat zoet uit

Jazz

Avishai Cohen Trio ***

Wat in de maatschappij moeilijk blijkt, lijkt in muziek een stuk makkelijker: verschillende culturen laten samengaan. Een mooi voorbeeld is de Israëlische bassist Avishai Cohen die de muziek van zijn geboorteland met jazz, klassiek en latin heeft vermengd tot een volstrekt vanzelfsprekend amalgaam. Net of hij alle talen spreekt met een ternauwernood herkenbaar accent.

Hij is een van de populairste jazzmusici van het moment, Cohen, en die populariteit is niet moeilijk te verklaren. Niet alleen beheerst hij zijn instrument op een onwaarschijnlijk hoog niveau.

Hij schrijft ook melodieën die zich meteen in het hoofd van de luisteraar nestelen en daar als een hardnekkige logé blijven hangen. Voeg daarbij de broeierige, sensuele ritmes en een flinke portie showmanschap en je hebt zijn recept voor succes.

Nu wil Cohen zich ook wel eens vergalopperen. Zijn vorige plaat 'Almah' ging bijvoorbeeld gebukt onder de ambitie een jazzy symfonie te schrijven.

Op de net verschenen nieuwe cd, 'From Darkness', is Cohen teruggekeerd naar het traditionele pianotrio, een formaat dat hem en zijn twee even virtuoze Israëlische collega's alle kans geeft om te schitteren.

Cohens trio was eenmalig in Nederland ter gelegenheid van het nieuwe Leidse RGB-Festival en schitteren deed het daar volop. In een goed gevulde Stadsgehoorzaal waren de open doekjes niet van de lucht. Het drietal hield het bij drie toegiften, voor het overgrote deel van het publiek hadden dat er meer mogen zijn.

Toch zijn er kanttekeningen te plaatsen bij Cohens muziek. Die pakkende melodieën bijvoorbeeld zijn dikwijls erg weelderig en zoet. Meer dan eens worden dan ook nog dezelfde middelen ingezet, rollende notenclusters op de piano, bliksemsnelle versieringen op de bas, de drums die het tempo maximaal verhogen en dan plots stil leggen.

Het is aanstekelijk en vooral ook perfect uitgevoerd, maar ook veilig en voorspelbaar.

Erger is dat het vooral ook buitenkant blijft. Cohen mag een heel assortiment grimassen en gebaren inzetten om de suggestie te wekken dat elke noot recht uit zijn hart komt, wat je hoort is vooraleerst een vakman. Het is een show van iemand die exact weet wat werkt.

Dat is verbluffend zonder meer, maar stelt juist daarom niet elke luisteraar tevreden.

Het RGB-Fest duurt nog t/m 29 maart Programma: www.rgbfest.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden