'Meneer Patijn, ik ben bang, doodsbang voor de tippelzone'

Van een onzer verslaggevers AMSTERDAM - Onderaan de trap staat een moeder te wachten bij de auto met chauffeur van burgemeester Patijn. Twee oranje borden houdt ze vast, met de tekst: 'De tippelzone van Patijn zal zijn laatste blunder zijn'.

“Ik ben bang. Ik ben doodsbang voor de tippelzone”, zegt ze tegen Patijn als die na een half uur eindelijk naar buiten durft te komen. “Ik heb nog nooit in mijn leven m'n kinderen geslagen, maar nu heb ik het voor het eerst gedaan.”

Een heter middagje dan gisteren zal Patijn nog niet hebben meegemaakt, in het ene jaar dat hij nu burgemeester van de hoofdstad is. De Spaarndammer- en Zeeheldenbuurt in Amsterdam-west staat op z'n achterste benen sinds twee weken geleden bekend werd dat het college van B en W de tippelzone in de buurt wil vestigen. Om een blokkade van het stadsdeel Westerpark voor te zijn, wil het gemeentebestuur de tippelzone aanwijzen als 'grootstedelijk project'. Dat houdt in dat niet het stadsdeel, maar de gemeenteraad over de tippelzone beslist.

Dat die maatregel niet zonder reden is, bleek gisteren op een buurtoverleg van burgemeester Patijn met de bewoners. De PvdA en GroenLinks - die samen het stadsdeelbestuur vormen - verklaarden zich daar tegen de komst van de tippelzone. Woensdag hadden de andere partijen in de stadsdeelraad zich al tegen de tippelzone gekeerd in een commissievergadering, die werd onderbroken door een bezetttingsactie van honderden buurtbewoners.

Gistermiddag trokken die in een lange stoet van spandoeken en borden naar binnenvaartcentrum 'De Bonte Zwaan'. Twee vrouwen sjouwen samen een spandoek mee met de tekst: 'Patijn wees eens lief. Haal ergens anders je gerief'. “Hij moet gewoon lekker bij Patijn voor de deur”, zegt de een op de vraag waar de heroïnehoertjes dan moeten tippelen. “Niet in de bewoonde wereld waar kinderen spelen”, zegt de ander. “De drugsoverlast is al zo groot. Nou wordt het nèt wat beter en dan krijgen we de tippelzone.”

De buurtbewoners juichen als via een geluidswagen wordt omgeroepen dat de Haarlemse bisschop Bomers hun actie steunt. Het enthousiasme slaat om in woede als blijkt dat maar 250 mensen het zaaltje in mogen. De rest moet buiten blijven en scandeert bij aankomst van de burgemeester dat de tippelzone maar op de Herengracht moet komen, waar Patijns ambtswoning is.

Binnen wacht actieleider Chris de Vries met megafoon de burgemeester op. Hij wil weten of het besluit nog terug te draaien valt. Patijn antwoordt dat elk voorstel van B en W door de gemeenteraad moet worden goedgekeurd. “De heer Patijn is hier aan het liegen”, roept De Vries boos. Volgens hem heeft de buurt het nakijken als de gemeenteraad op 31 mei de tippelzone aan zich trekt: “Waarom komt u hier niet met een voorstel en vraagt: wat vindt u ervan?”

De chaos is daarop compleet. Tevergeefs probeert Patijn er bovenuit te komen. Maar deze buurtbewoners laten zich de mond niet snoeren. “In '68 zijn we hier begonnen met de stadsvernieuwing”, zegt een oudere man uit de Zeeheldenbuurt. “Het was een armetierige buurt. Nu staat er een welvarende buurt voor wie het betalen kan. En u komt pas kijken en pakt ons dat af!”

Verontruste moeders, vertegenwoordigers van begraafplaats Sint Barbara, de voetbalclub SDZ, de Ponyclub, de duivenfokvereniging, de kinderboerderij, basisschool Elisabeth Paulus, volkstuinvereniging Nut en Genoegen, het tennispark, het Grafisch Lyceum, personeel van de Nederlandse Spoorwegen en kunstenaars volgen. Patijn noteert, noteert en noteert. Hij oogst een homerisch gelach met z'n verweer dat de wegen van de tippelzone naar de buurt “met slagbomen of paaltjes” zal worden afgesloten. “De drugsoverlast is nu al niet meer in te dammen”, roept een vrouw. “Ik heb de junks vóór, achter, onder en boven me wonen.” “De Spaarndammerbuurt kan een tippelzone niet aan”, vindt een lid van de moederbeheersgroep. “Dit is al genoeg een probleemgebied waar de bewoners hard moeten vechten om de buurt leefbaar te houden. Wilt u nu werkelijk dat de bewoners hier weg trekken en dat er een getto ontstaat? We zitten hier met z'n éénenzeventigduizenden opeengepakt. Mogen we nog dat ene kleine stukje uitvalsmogelijkheid houden?”

Patijn belooft er nog eens goed over na te zullen denken. “Meneer Patijn, weet wat u doet?”, voegt een man hem nog toe. “U haalt Janmaat hier naar toe. En die moeten we hier óók niet.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden