Review

Meneer Papier knipt zijn eigen broek

Sinds zijn debuut in 1992 is Tjibbe Veldkamp uitgegroeid tot een heuse prentenboekenkampioen. Opvallend is dat zijn nieuwste publikatie, 'De lievelingstrui', niet zoals zijn andere werk werd geïllustreerd door Philip Hopman, maar door debutante Gerdien van der Linden (1971). Zij laat zien dat ze grappige, hartverwarmende figuren kan tekenen.

Het kleine varkentje Toon wil groeien. Elke ochtend kijkt hij na het ontbijt op de groeimeter, maar helaas, hij is nog even klein als eerst. Monter besluit Toon dat hij tenminste wel zelf zijn trui kan aandoen.

Maar op een ochtend lukt het niet het kledingstuk zelf aan te trekken. Boos schopt Toon hem het water in. Hij begrijpt pas wat er aan de hand is als zijn vriendjes het hem uitleggen: de trui past niet omdat het varkentje gegroeid is. Vol schuldgevoelens vist hij zijn trui uit het water, waarna die de vlag van de vlot mag zijn. ,,Ik heb hem zelf gehesen,'' zegt hij, ,,Het is mijn lievelingsvlag.''

Halverwege dreigen de verhaallijntjes krampachtig te moeten samenkomen, als Toon na de wens om te groeien en het aantrekken van de lievelingstrui, óók nog moet varen. Maar ondanks de drie fasen in de vertelling blijft het verhaal toch overeind.

Dat geldt ook voor het nieuwe verhaal van het duo dat al twintig jaar succes oogst: Ingrid en Dieter Schubert. Alle vriendjes van Bever in 'Er kan nog meer bij' willen op zijn vlot meevaren. Het vlot ligt steeds dieper in het water en nadat Beer erbij is geploft, dreigen ze om te slaan. Dat gebeurt pas echt als er toevallig een vlinder op landt, op hetzelfde moment dat Beer wil opstaan. Ze kantelen en de vlinder krijgt de schuld. Dat Bever nog besluit verder te varen op zijn eenspersoonsbootje, is niet per se nodig voor het verhaal, maar stoort ook niet.

Nog een debutante bij uitgeverij Lemniscaat: Sanne te Loo (1972). Zij illustreerde het oude Chinese sprookje 'Ping-Li en zijn vlieger'. Haar kleurgebruik maakt de eigenlik heel realistische prenten toch mysterieus en sprookjesachtig.

Het is prachtig vliegerweer, maar Ping-Li heeft niet genoeg geld om met de anderen mee te doen. Een man geeft hem materiaal om zelf een vlieger te maken en waarschuwt hem de vlieger te beschilderen omdat de keizer van de lucht niet van lelijke, saaie vliegers houdt. Natuurlijk luistert Ping-Li niet: hij laat zijn vlieger onbeschilderd op. Nadat hij is ingedommeld krijgt hij bezoek van de luchtkeizer. Ping-Li moet op de keizerlijke luchtboot komen en schildert daar een portret van zijne hoogheid op zijn vlieger. Wanneer hij wakker wordt, is zijn vlieger echt gekleurd.

Het interessantste prentenboek van de afgelopen maanden is wat mij betreft 'Meneer Papier gaat uit wandelen' van Elvis Peeters en Gerda Dendooven. Het blijft altijd de vraag of collage-achtige prenten aantrekkelijk zijn voor de kleinsten, maar Peeters en Dendooven doen er wel iets bijzonders mee.

Als meneer Papier zich wil aankleden, knipt hij van papier een broek die hij vervolgens aantrekt. Omdat de zon fel schijnt, geeft hij zichzelf kleur en schildert twee rode blozende wangen plus een fris truitje. Dan gaat hij naar buiten.

Uit het krantje dat hij onder zijn armen draagt, knipt meneer Papier verschillende dingen: een hond, vlinders... De makers hebben zich er niet gemakkelijk van afgemaakt, want het verhaal is pas afgelopen wanneer uit de grotere vormen, zoals de hond, weer kleinere zaken zijn geknipt, zoals de vogel die aan het begin van de dag óók in de boom zat. En dan weet je dat meneer Papier elke dag op dezelfde manier doorbrengt, en dat de dingen die je in eerste instantie voor echt aannam, eigenlijk ook al uitgeknipt waren.

Vanaf drie jaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden