Opinie

Meneer Juncker, stel de Nederlander gerust

EU-voorzitter Jean-Claude Juncker. Beeld AP
EU-voorzitter Jean-Claude Juncker.Beeld AP

Maak duidelijk dat een 'ja' tegen het akkoord met Oekraïne niet de eerste stap is naar EU-lidmaatschap, vraagt Sammy van Tuyll in een open brief aan Jean-Claude Juncker.

Mijnheer de voorzitter,

Op 6 april aanstaande wordt in Nederland het referendum gehouden over de Goedkeuringswet betreffende de associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Dat referendum is niet bindend, toch zou een duidelijke uitspraak van de kiezers moeilijk genegeerd kunnen worden. U hebt vorige maand in een interview met een van de Nederlandse kranten gezegd dat een nee-stem van Nederland 'de deur (kan) openen naar een grote continentale crisis'. U adviseerde daarom de Nederlandse kiezer om voor te stemmen.

Hoewel de associatieovereenkomst zelf waarschijnlijk de goedkeuring van veel kiezers kan wegdragen - het biedt immers wederzijdse voordelen - overheerst één angst, namelijk dat het associatieakkoord een eerste stap is op weg naar een volledig EU-lidmaatschap van Oekraïne.

Ruimte
Nu staat er in de associatieovereenkomst in het geheel niet dat Oekraïne een toekomstig EU-lidmaatschap is toegezegd en wordt in de overwegingen gesteld dat 'deze overeenkomst geen afbreuk zal doen aan de betrekkingen tussen de EU en Oekraïne en ruimte laat voor verdere ontwikkelingen'.

In de praktijk blijkt evenwel dat een associatieovereenkomst veelal een opstap is naar kandidaat-lidmaatschap en vervolgens naar lidmaatschap. De ervaringen uit het verleden laten zien dat vaak snel tot uitbreiding wordt besloten, meestal zonder dat de kiezer zich daarover heeft kunnen uitspreken.

Het begint met een toezegging en voor je het weet zijn er zoveel toezeggingen gedaan en verwachtingen gewekt dat de Europese Unie nauwelijks meer terug kan. Ik hoef u de voorbeelden niet te noemen. Dit verklaart de angst van veel Nederlandse kiezers en de weerstand om voor deze overeenkomst te stemmen.

Geen eerste stap
Het zou daarom helpen indien deze - mijns inziens terechte - angst van de Nederlandse kiezer zo veel mogelijk zou worden weggenomen. Dat zou kunnen door een expliciete verklaring van de Europese Commissie en van de Europese Raad dat de onderhavige overeenkomst geenszins een eerste stap is op weg naar kandidaat-lidmaatschap en dat voordat deze status aan enig nieuw kandidaat-lid van de EU wordt verleend, de kiezer eerst de mogelijkheid wordt gegeven zich daarover uit te spreken bij een volgende verkiezing van het Europees Parlement.

Indien een dergelijke verklaring wordt afgelegd, kunnen wij ons onomwonden voor de overeenkomst uitspreken en zullen de Nederlandse kiezers weinig reden hebben om tegen deze overeenkomst te stemmen.

Indien u meent wat u in bovengenoemd interview gezegd hebt, zou het helpen als u zou bewerkstellingen dat Commissie en Raad een dergelijke verklaring tijdig voor het referendum in april afleggen.

Ik teken met gevoelens van hoogachting,

Sammy van Tuyll
voorzitter Liberaal Democratische Partij (LibDem)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden