'Menebhi hield zich niet aan afspraak'

Voorzitter Abdou Menebhi van de Stedelijke Marokkaanse Raad wil dat de mensen die hem tijdens de bijeenkomst bij de Dokwerker van het podium stuurden, hun excuses aanbieden. Nederland Bekent Kleur, een van de organisatoren, betreurt het dat hij niet mocht uitspreken en roemt zijn 'oprechte poging de dialoog aan te gaan met de joodse gemeenschap'.

Uitspraken van Menebhi veroorzaakten donderdagavond consternatie tijdens de herdenking van de Kristallnacht. Menebhi wees op de wederzijdse steun tussen Joden en Marokkanen in het verleden en veroordeelde antisemitische uitingen van Marokkaanse jongeren. Maar ook zei hij dat door Israël 'veel onschuldig bloed vloeit', dat het de rechten van Palestijnen schendt en dat Israël twee VN-resoluties nooit heeft uitgevoerd. Na zijn kritiek moest Menebhi voortijdig het podium af.

Menebhi: ,,Dat is het onderdrukken van vrije meningsuiting.'' Hij stelt dat het niet zozeer om een herdenking ging, maar vooral om een politieke manifestatie. Dat bleek volgens hem ook uit de oproep van de gemeente Amsterdam. ,,En herdenken is niet alleen stilstaan bij het verleden, maar ook een signaal voor de toekomst. Onze standpunten over vrede kunnen Israël beïnvloeden. Afspraken over de inhoud van de toespraken zijn niet gemaakt.''

Op de vraag of Menebhi zich kan voorstellen dat mensen zich gekwetst voelen, zegt hij: ,,In onze gemeenschap leven ook veel emoties. Ronnie Naftaniel van het Cidi (Centrum voor informatie en documentatie Israël) staat voor 100 procent achter Israël. Andere joodse organisaties scharen zich achter Barak. Daar hebben wij problemen mee. Als mij was verteld dat ik niets mocht zeggen over het Midden- Oosten, was ik misschien helemaal niet gegaan.''

Naftaniel zegt dat er wel afspraken zijn gemaakt. ,,Daar hebben we de gemeente Amsterdam speciaal om verzocht.'' Naftaniel voelt zich in zijn hemd gezet en heeft geen behoefte met Menebhi te praten. ,,Met anderen binnen de moslimgemeenschap hebben wij, vooral het Centraal Joods Overleg, goede contacten. Dat gaat gewoon door.'' Rob Wurms van het CJO bevestigt dat. ,,Ik beschouw die toespraak als een eenmansactie.'' Jacques Grishaver van het Nederlands Auschwitzcomité is blij dat hij het betoog van Menebhi afbrak. ,,Ik voel me geschoffeerd.'' Ook hij benadrukt dat Menebhi zich niet aan de afspraken hield.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden