Review

Mendelssohns’ Elias een topuitvoering onder McCreesh

Nederlands Philharmonisch Orkest, Nederlands Concertkoor en solisten olv Paul McCreesh met ’Elijah’ van Mendelssohn op 17/3, Concertgebouw, Amsterdam. Herhaling: 19 en 20/3.

Er was een tijd dat het oratorium ’Elias’ van Mendelssohn het exclusieve eigendom was van amateur-oratoriumgezelschappen. Professionele orkesten waagden zich er nauwelijks aan. Maar zie, na de opzienbarende uitvoering eind 2005 door het Concertgebouworkest onder Herreweghe, waagt nu ook het Nederlands Philharmonisch Orkest zich aan deze grootse partituur, waarvoor het de Britse dirigent Paul McCreesh uitnodigde. Die koos voor de Engelse variant. Mendelssohn maakte zijn muziek op een Duitse tekst, maar het werk ging als ’Elijah’ in Birmingham in première (1846).

Toen McCreesh in 2004 bij het NedPhO Haydns ’Die Schöpfung’ dirigeerde, deed hij dat ook in de Engelse variant (’The Creation’). Net als toen had hij ook nu het uitstekende Nederlands Concertkoor tot zijn beschikking. De kwaliteit van het koor (geleid door Rob Vermeulen) is zelfs zo goed dat voor de vele kleinere solo’s steeds zangers uit de koorgelederen stapten. De machtige koorklank kwam prachtig van pas in de ruige Baal-koren, maar ook voor zo’n ongekend teder onderdeel als ’Blessed are the men’ wist het koor een uitmuntende klank te ontwikkelen.

McCreesh en het NedPhO zetten dikke strepen onder het drama van dit theatrale oratorium. Jammer dat de acht celli geen eenheid vormden in Elijah’s aria ’It is enough’, maar verder was dit een top-uitvoering.

In de titelrol overtuigde de Nieuw-Zeelandse bas Jonathan Lemalu met zijn grote en autoritaire stem. De vloek van Elijah, waarmee het werk heel origineel nog vóór de ouverture opent, stond bij Lemalu als een huis. Machtig mooi ook sopraan Rosemary Joshua in ’Hear ye, Israel’, de beroemdste aria uit Mendelssohns meesterwerk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden