Melodietjes als open zenuwen

klassiek

Nederlands Philharmonisch Orkest

Händel, Sjostakovitsj

****

Hartmut Haenchen dirigeerde dit seizoen al het Nederlands Kamerkoor en de Philharmonie ZuidNederland. Dezer dagen is hij terug waar hij eigenlijk thuishoort, bij het Nederlands Philharmonisch Orkest waarvan hij zestien jaar lang chef-dirigent is geweest.

Haenchen nam het NedPhO op in zijn grote Europese concerten-project 'Oorlog en Vrede' waar hij in mei 2014 mee begon en waarmee hij een klinkend herdenkingsmonument wil oprichten voor de beide Wereldoorlogen en de val van de Berlijnse Muur. In 2014 waren die gebeurtenissen respectievelijk 100, 75 en 25 jaar geleden.

Centraal in de concertenreeks staat Sjostakovitsj' Achtste symfonie, gecomponeerd in het oorlogsjaar 1943, tevens Haenchens geboortejaar. Die ongenaakbare Achtste klonk zaterdagavond ook in Amsterdam, waar hij voorafgegaan werd door Händels 'Music for the Royal Fireworks', geschreven voor de Vrede van Aken (1748).

Sjostakovitsj en Händel. Spannende combinatie, die Haenchen alleen in Amsterdam doet omdat hij daar het grote orkest kon krijgen dat hij voor Händel wenste. En een 'Fireworks' van jewelste werd het. Een klankmuur zonder veel nuance of balans, waarin het grote Maarschalkerweerd-orgel van het Concertgebouw lustig meedenderde. Vreemd wel dat Haenchen in deze overgeromantiseerde aanpak koos voor kleine barokpaukjes. Je moet ervan houden, van zo'n bombastische Händel, maar dat deed het publiek duidelijk.

Sjostakovitsj' symfonie kreeg daarna de best denkbare uitvoering, waarin de musici van het NedPhO werkelijk excelleerden. De bakken ellende die Sjostakovitsj in de symfonie stopte, liet een ontketende Haenchen in angstaanjagende megagolven door de zaal kolken.

Melodietjes als open zenuwen en gillende piccolo's. Het was machtig.

Nogmaals morgenavond (tevens live op NPO Radio 4).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden