Melkveehouders: melkacties gaan door

DEN HAAG (ANP) - Actievoerende melkveehouders zijn ontevreden over het gesprek over de lage melkprijzen dat zij dinsdagmiddag voerden met minister Gerda Verburg (Landbouw). Voorzitter Sieta van Keimpema van de Dutch Dairymen Board (DBB) zei dan ook dat de acties doorgaan.

Verburg toonde tijdens een demonstratieve actie van ongeveer zeventig boeren bij haar ministerie begrip voor de zorgen van de melkveehouders. In tegenstelling tot de actievoerende boeren ziet zij de oplossing niet in een beperking van de productie.

Verburg riep de boeren op niet langer actie te voeren door melk te lozen op het land, maar mee te doen aan het overleg over de sector.

Liberaal beleid

Van Keimpema keerde zich in het gesprek met de minister tegen het liberale beleid van de Europese Unie, waar de DDB nu al dertien dagen actie tegen voert. ,,Antiregulering is onze dood,'' zei Van Keimpema. De melkveehouders hielden de minister voor dat de prijs die zij ontvangen voor de melk niet hun kosten dekt.

Verburg zei met de actievoerdes van mening te verschillen over de oplossing van het probleem. Een systeem als in Canada, waarbij de boeren melk leveren aan een beschermde binnenlandse markt, zal de Europese boeren op langere termijn niet verder helpen, zei de bewindsvrouw. Van Keimpema stelde daartegenover dat het huidige systeem in Europa leidt tot het opkopen van overtollige produktie en het dumpen van overschotten op de wereldmarkt. Volgens haar zijn niet alleen de boeren hier, maar ook de boeren in de ontwikkelingslanden de dupe van dat beleid.

Verburg zag als oorzaak van het probleem het wegvallen van vraag als gevolg van de recessie. Ze wees erop dat de melkprijzen wat aantrekken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden