Melkveehouders leggen zich neer bij actieverbod

(Novum) - Melkveehouders gaan niet in hoger beroep tegen het actieverbod dat de Haarlemse voorzieningenrechter hun twee weken geleden oplegde. Boze boeren blokkeerden eind mei verschillende fabrieken van Friesland Foods en Campina om een hogere melkprijs af te dwingen, maar mochten hun acties na de uitspraak van de rechter niet hervatten.

Het conflict tussen de zuivelproducenten en de boeren draait om de melkprijs. De melkveehouders moeten volgens brancheorganisatie Dutch Dairymen Board (DDB) tussen de 40 en 45 eurocent per kilo melk krijgen om de kosten te dekken. In januari bood Friesland Foods nog bijna 40 eurocent. De prijs is de maanden daarop echter steeds verder gedaald en staat sinds vorige maand vast op iets minder dan 33 eurocent.

Door de blokkade van bij de DDB aangesloten boeren konden vrachtwagens met zuivelproducten de fabrieken niet verlaten en konden melkveehouders er niet terecht om melk af te leveren. Friesland Foods vroeg de rechter DDB te bevelen de blokkades op te heffen, omdat het bedrijf daardoor aanzienlijke schade leed. De rechter stemde in.

De DDB legt zich neer bij dit besluit. "Hoger beroep kost alleen maar meer negatieve energie", zegt een woordvoerder maandag. Daags na de zitting twee weken geleden liet DDB-voorzitter Sieta van Keimpema nog doorschemeren een beroep te overwegen. Het is nog onduidelijk of de melkveehouders andere acties gaan ondernemen. Voor maandag- en dinsdagavond staan informatiebijeenkomsten gepland waar leden worden geïnformeerd over hoe de gesprekken met onder meer supermarkten en politici verlopen.

De bij de DDB aangesloten boeren leveren zo'n dertig procent van de melk in Nederland. Friesland Foods is met Campina de grootste afnemer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden