Melkveehouders dreigen failliet te gaan door mestheffing, zeggen ze zelf

Een koe poept zo’n 40 kilo fosfaat uit per jaar.   Beeld ANP
Een koe poept zo’n 40 kilo fosfaat uit per jaar.Beeld ANP

Honderden boeren dreigen failliet te gaan aan het betalen van fosfaatrechten, zeggen ze zelf.

Een groep van zo'n 150 melkveehouders staat op zijn achterste benen omdat ze vrezen dat honderden melkveebedrijven in de financiële problemen komen. Doordat boeren milieuheffingen moeten betalen over de mest van hun koeien, koersen 300 à 400 melkveehouders op een faillissement af, stelt de actiegroep ‘Innovatief in de knel’.

“En het zouden er nog weleens veel meer kunnen zijn”, zegt Henk Antonissen, woordvoerder van de actiegroep. “Het ergste is dat het vaak gaat om jonge, innovatieve boeren die juist veel geld geïnvesteerd hebben in nieuwe duurzame stallen en in extra vee om ook in de toekomst een gezond bedrijf te waarborgen. Door de hoge kosten voor fosfaatrechten komen complete gezinsbedrijven nu in de knel te zitten. Het is schandalig dat minister Schouten van Landbouw ons volledig in de steek laat en niet tegemoetkomt.”

De actiegroep eist een ‘knelgevallenregeling’, een financiële compensatie voor melkveehouders die door de fosfaatrechten in de problemen zijn gekomen.

Schadelijk

De fosfaatrechten zijn in 2015 in het leven geroepen omdat de Nederlandse veehouderij meer fosfaat produceert dan volgens Europese afspraken is toegestaan. Fosfaat zit in dierlijke mest en is schadelijk voor het milieu. Vooral de melkveehouderij, die sterk groeide sinds boeren zelf mogen weten hoeveel melk ze produceren, stoot veel fosfaat uit.

Agrariërs kregen aanvankelijk fosfaatrechten toebedeeld op basis van het aantal koeien dat ze op een bepaalde peildatum (juli 2015) hielden. Sinds begin dit jaar moeten Nederlandse boeren die hun veestapel willen uitbreiden betalen voor fosfaatrechten. Die worden afgerekend per dier.

Een koe poept zo’n 40 kilo fosfaat uit per jaar. Voor een kilo fosfaatrechten moest een boer vandaag ruim 250 euro betalen, waardoor melkveehouders ongeveer 10.000 euro per koe, per jaar aan deze heffing kwijt zijn. Eerder dit jaar eisten biologische melkveehouders al een vrijstelling van de fosfaatrechten. Als protest tegen de milieumaatregel trokken ze in een rouwstoet naar Den Haag. Antonissen : “Ook bij onze actiegroep zijn biologische melkveehouders aangesloten. Wij zijn dan ook zeer begaan met hun lot.”

Geen uitzonderingen

Minister Schouten erkende toen dat het fosfaatrechtenstelsel “ingrijpende en pijnlijke gevolgen kan hebben voor individuele ondernemers en hun gezinnen”, maar gaf tegelijkertijd aan geen uitzonderingen te maken of melkveehouders tegemoet te komen.

Vandaag schreef Schouten in een brief aan de Kamer dat ze ook niet ingaat op het verzoek om het leasen van fosfaatrechten aantrekkelijker te maken. Boeren betalen de heffingen op hun koeienmest door fosfaatrechten te kopen of te leasen.

Om een kleinere veestapel te stimuleren, moeten boeren bij zowel koop als lease een strafkorting van 10 procent betalen. Deze zogenaamde ‘afroming’ gaat naar een door de Europese Commissie ingestelde fosfaatbank. De minister wil dat dus zo houden.

De actiegroep van Antonisse hoopt dat Schouten alsnog tot inkeer komt en een knelgevallenregeling omarmt: “Want als ze ons in de steek laat snijdt ze het innovatieve hart uit de Nederlandse melkveehouderij.”

Lees ook:

De biologische boer wil af van dure fosfaatrechten

Een ‘rouwstoet’ van biologische boeren trekt vandaag door Den Haag. Ze vinden het systeem met fosfaatrechten oneerlijk.

Melkveehouder Frank Post: Boeren zijn het gevoel voor de markt kwijtgeraakt

Hoe run je een melkveehouderij? En kan dat zonder subsidie? Aan de keukentafel bij Frank Post uit het Drentse Nieuweroord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden