Melkert heeft zware concurrentie voor topbaan bij VN

Kofi Annan is bezig met een omvangrijke benoemingencarrousel. Vier speciale gezanten zijn er inmiddels. Het wachten is op nieuwe bazen voor de UNHCR en de UNDP.

VN-baas Kofi Annan heeft deze week vier belangrijke pionnen op het bord gezet. Het viertal speelt een sleutelrol in de voorbereidingen voor de VN-top van september. Die top geldt niet alleen als de ultieme test voor het leiderschap van Annan, maar tevens als een graadmeter voor de bereidheid van de wereld om de armoede in 2015 te halveren.

Annan heeft zich verzekerd van de hulp van vier (voormalige) leiders uit vier continenten, die straks de wereld rond moeten reizen om steun te zoeken voor hervormingen van het VN-systeem. Afrika levert als speciale gezant de oud-president van Mozambique Joaquin Chissano. Azië levert Ali Alatas, de oud-minister van buitenlandse zaken van Indonesië. De Latijns-Amerikaanse landen worden bediend met de ex-president van Mexico Ernesto Zedillo en Europa levert Dermot Ahern, de huidige Ierse minister van buitenlandse zaken.

Uit de benoemingen blijkt dat geen van de grote machtsblokken (VS, China of Rusland) een gezant levert. In plaats daarvan gaat het steeds om mensen die niet meer betrokken zijn bij de actuele politiek, of afkomstig zijn uit weinig dominante landen.

Spoedig volgen nog twee benoemingen op cruciale posten. Zo moet duidelijk worden of oud-PvdA-leider Ad Melkert de toppositie bij UNDP (het ontwikkelingsprogramma van de VN) krijgt, en wordt tevens bekendgemaakt wie Ruud Lubbers opvolgt als topman van UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN.

Ad Melkert moet het in de selectieprocedure voor de opvolging van de Brit Mark Malloch Brown als baas bij UNDP opnemen tegen vijf andere kandidaten. Volgens waarnemers maken de Britse Valerie Amos, leider in het Britse Hogerhuis, en de Noorse Hilde Johnson, minister voor ontwikkelingssamenwerking, weinig kans. Niet omdat ze zich niet zouden kwalificeren, maar simpelweg omdat de Britten en de Noren al relatief veel hoge posities bij de VN hebben. De Britten leveren drie ondersecretarissen-generaal, de Noren twee. De topman van UNDP heeft dezelfde status en zo zouden de Noren en de Britten dus nog dominanter worden in de directe omgeving van Annan.

Tot de gevaarlijke outsiders worden de Turk Kemal Dervis en de Japanner Kaoru Ishikawa gerekend. De laatste is relatief onbekend, hij is directeur-generaal op het Japanse ministerie voor economische zaken. Hij maakt vooral veel kans omdat Japan een grote geldschieter voor ontwikkelingshulp is, en tevens een grote en lastige schuldeiser van de ontwikkelingslanden.

Kemal Dervis is aanzienlijk bekender met het werkterrein van UNDP. Hij was vice-president van de Wereldbank en is oud-minister voor financiën en economische zaken van zijn land. Hij zit nu in het Turkse parlement. De zesde kandidaat, Fawaz al Sultan uit Koeweit, wordt door vrijwel niemand als toekomstige topman getipt. Hij heeft wel relevante ervaring. Hij heeft gediend als topman van IFAD, het in Rome gevestigde internationale fonds voor de ontwikkeling van de landbouw.

Annan heeft steeds gesteld dat hij de juiste man op de juiste plaats wil hebben en een zo open en eerlijk mogelijk selectieproces voorstaat. Niet de herkomst van de kandidaat, maar zijn of haar bekwaamheden moeten vooropstaan. De vacatures bij UNDP en UNHCR vormen een belangrijke test voor Annan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden