Klein Verslag

Melk uit een wijnglas, nu begrijp ik waarom

Vrijwel elk voorjaar bereikt ons vanuit het Brabantse Heeze via een belangrijke familielijn een partijtje asperges. Ze zijn afkomstig van het bedrijf van Van Oeffelen, waar je het witte goud direct van de boer kan betrekken. Ze hebben er een speciale toonbank voor neergezet.

Ze zijn heerlijk en ik weet niet of dat alleen aan de asperges ligt of ook aan de wetenschap dat er een naam aan verbonden is – een goede naam.

Onlangs tikte ik in het scherm de trefwoorden ‘gepersonaliseerde melk’ in (ik had die woorden zelf verzonnen) en werd op de eerste pagina verwezen naar een artikel op de site van @foodclicks uit augustus 2018, waarin werd aangekondigd dat AH ‘Mijn Melk’ ging brengen: gepersonaliseerde melk van de koe.

Ik ken die melk.

Ik drink die melk.

Ik ken die koe.

Ze heet Kitty.

Op www.mijnmelk.nl/kitty kan ik live zien hoe ze melk geeft.

Zo staat het op het etiket van de petfles met de wat afwijkende inhoud van 800 milliliter. Misschien wil Kitty niet meer geven. Heeft ze een hekel aan liters of halve liters.

Er staat nog meer op het etiket.

“Mijn melk. Voor jou.” Dat is al bijna een liefdesverklaring. Kitty houdt van me. En ze kan teksten schrijven.

“Verser dan vers. Het komt namelijk rechtstreeks van de boerderij. Nee, sterker nog, rechtstreeks van ons!”

Vetgedrukt.

Dus Kitty is niet alleen.

“Wist je dat iedere koe haar eigen melk geeft? Niet iedere fles smaakt exact hetzelfde. In de zomer eten wij graag vers gras en in de winter hooi. Dat proef je. Net als het kruidige grasland waar we grazen en de humusrijke zandgrond van de boerderij. Mijn Melk is altijd vol romig van smaak met een lange afdronk.”

Nu begrijp ik waarom op de site een foto staat van melk die in een wijnglas wordt gegoten. Maar op welke boerderijen leven Kitty en haar vriendinnen?

Niet bij Van Oeffelen in Heeze.

“Samen leven wij op De Dobbelhoeve in Udenhout. We zijn vrij om te gaan en te staan waar wij willen. (Vetgedrukt.) Daarbij kiezen we zelf wanneer we eten en wanneer we gemolken worden.”

Over Kitty lees ik, niet op het etiket, maar op de site nog het volgende: “Op de boerderij staan de Kitty’s bekend als afwachtend en een beetje zenuwachtig. Ze zijn als eerste uit de buurt als er iets onverwachts gebeurt. Maar het zijn echte wereldverbeteraars. Ze weten als geen ander dat een betere wereld bij jezelf begint.”

Op de Dobbelhoeve staat een heuse minimelkfabriek. Kitty wordt, als ze daar zin in heeft, door een robot gemolken en haar melk wordt onmiddellijk gepasteuriseerd en gebotteld. Nog diezelfde dag kan haar melk in het schap van een supermarkt staan. Op de dop staat genoteerd wanneer Kitty werd gemolken en wanneer de melk werd gebotteld.

Onlangs schreef deze krant over een soortgelijk procedé met de naam Elkemelk, van Tineke 178. Geen Kitty, maar Tineke 178 is dan ook niet biologisch. Ze woont bij boer Baan in Molenaarsgraaf en die biedt ook melk aan van Tietje 199 of Sjoukje 26. Ook mooi.

Maar ik blijf nog even bij Kitty en haar appellation contrôlée.

Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen. Lees meer afleveringen van zijn Klein Verslag op trouw.nl/kleinverslag.

Lees ook:  

In de supermarkt kun je nu melk van Tineke 178 of één van haar collega’s kopen

Nieuw in de supermarkt: melk direct van de koe. Hoe een anoniem product een exclusief imago krijgt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden