Melk drinken oké, maar we moeten ook niet overdrijven

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID EN ZORG

Heeft Joris Driepinter, het wakkere ventje dat zich diep in ons collectieve geheugen heeft ingegraven, eigenlijk wel gelijk? Er zijn steeds meer aanwijzingen dat drie glazen melk per dag onnodig zijn, mogelijk zelfs ongezond.

De Amerikaanse voedingsdeskundige en Harvard-hoogleraar Walter Willett, vandaag spreker op een congres van het Erasmus MC te Rotterdam, vond al in de jaren negentig aanwijzingen dat melkcalcium minder weldadig is voor botten dan gedacht. Eén of twee glazen melk per week maakt niets uit voor de kans op botbreuk, bleek onder meer uit zijn studie naar voedingsgewoonten van ruim 100.000 Amerikaanse verpleegsters.

Willett, die faam verwierf met zijn bevolkingsonderzoeken, bepleit meer onderzoek naar melk. Nu zijn de gezondheidseffecten vooral onduidelijk. Er zijn bijvoorbeeld aanwijzingen dat melkconsumptie de kans op prostaat- en darmkanker kan verlagen. Maar vrouwen na de overgang lopen juist weer een iets verhoogde kans op darmkanker als ze dagelijks drie glazen melk naar binnen klokken, bewees Willett nog dit jaar met enkele collega's.

Een andere, nog onbevestigde studie, leert dat galactose een potentiële bron van baarmoederhalskanker is. Galactose komt vrij bij de vertering van lactose, een bestanddeel van melk. Willett houdt het er daarom op dat drie glazen melk per dag te veel van het goede is. Eén is genoeg.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden