Melige Muppet-kolder waar je toch nog blij van wordt

Muppets most wanted

Regie James Bobin. Met Tina Fey, Ricky Gervais.

***

Via allerlei media, oud en nieuw, kwam tot ons dat Victoria Koblenko een Muppet zou zijn in de nieuwe Muppets-film. Wie dacht aan Miss Piggy komt echter bedrogen uit. Koblenko doet de stem van comédienne Tina Fey die een cipier speelt in de Siberische Goelag en samen met 's werelds meest gevierde amfibie Kermit de Kikker de grauwe gevangenen daar laat dansen op een nummer uit 'The chorus line'. In de Nederlandse versie laat Koblenko de Goelagse g's extra dramatisch door de keel rollen. Maar, vrees niet, theaterdiva Miss Piggy laat zich door deze Nadya/Fey/Koblenko-concullega uiteraard niet in de coulissen duwen. Niet alleen zingt Piggy (volledige naam Piggy Lee) een droevig duet met Celine Dion en citeert ze JFK's 'Iek bin ein Berliner' bij de Brandenburger Tor ('meer ein Frankfurter', grapt Rizzo dan), uiteindelijk is het haar linkse directe met handtas die zorgt voor de uitschakeling van 's werelds meest gevaarlijke kikker, tevens Kermits dubbelganger afgezien dan van een zwart wratje op de rechterwang. 'Wat een vrouw!' fluistert deze Constantine voor hij het bewustzijn verliest.

Tegen de tijd dat we bij dat moment van onvervalste Muppet-glorie van Miss Piggy zijn aanbeland, hebben we er al anderhalf uur van vederlichte, melige Muppet-kolder op zitten. Ook in deze tweede Muppet-film, nadat de vilten handpoppen en marionetten van wijlen Jim Henson in 2012 bij Disney herrezen, is iedereen weer dezelfde en dus zo'n veertig jaar jonger dan zou moeten. Hun middelbare leeftijd vind je nog wel in de grappen zoals wanneer de Zweedse kok bij de brainstorm over de 'sequel' met de schaakscène uit Bergmans 'Het zevende zegel' aan komt zetten, of in de Poirot-achtige detective van Ty Burrell ('Modern Family') die Sam the Eagle uitdaagt met een borstbedekkende politiebadge.

De controverse rond de vorige Muppets-film die de kinderschare tot het communisme zou indoctrineren - zo beweerde althans Fox News - heeft ertoe geleid dat de 'sequel' zich nu deels afspeelt in de Goelag, opdat over de visie van de Muppets op de resten van het Sovjet-regime geen onduidelijkheid meer kan bestaan. Kermit raakt er verzeild nadat hij ontvoerd is door zijn criminele dubbelganger Constantine die de Muppet-show wil gebruiken als cover-up voor een juwelendiefstal. Bij deze persoonsverwisseling wordt Constantine geholpen door de nieuwe manager van The Muppets, Dominic Badguy, (Ricky Gervais), een man bij wie dubbelhartigheid op het gezicht geschreven staat en die zijn naam bovendien ook niet meeheeft maar de Muppets geloven hem als hij zegt dat Badguy Frans is voor 'goede man', en dat hij ook One Direction, U2 en Cirque du Soleil naar wereldroem heeft geholpen.

Als je niet met je ogen knippert merk je ook nog cameo's van Lady Gaga, Usher en Downton Abbey's Earl of Grantham op. Jammer is dat de onzinplot Kermit en de andere Muppets uit elkaar haalt, en hilarisch wordt het niet, maar hoor 'it's time to light the lights' (in het Spaans deze keer) en je bent blij, en de kinderen nog blijer.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden