Meldpunt voor misstanden in de gehandicaptenzorg gelanceerd

VAN ONZE REDACTIE GEZONDHEID & ZORG

Stichting Klokkenluiders in de verstandelijke gehandicaptenzorg lanceert vandaag een meldpunt waar mensen misstanden in die sector kunnen melden. Daarbij kan het gaan om vermoedens van fraude met zorggelden, maar ook over slechte zorg.

De website gaat ervaringen van familieleden en vertegenwoordigers van cliënten met een (ernstige) beperking die zijn opgenomen in instellingen verzamelen, bundelen en doorgeven. "Ons doel is dat de overheid en controlerende instanties sneller en adequater ingrijpen bij misstanden", zegt stichtingsvoorzitter en emeritus hoogleraar christelijke ethiek Egbert Schroten uit Driebergen.

Op verzoek van een van de nabestaanden van een overleden cliënte in een instelling voor gehandicapten, maakte hij een analyse van wat hij noemt een "extreem voorbeeld van alles wat er mis kan gaan in de zorg".

Het is een van de vijf bij de klokkenluiders aangemelde zaken die de organisatie heeft gepubliceerd op de website.

Tweede Kamerlid Renske Leijten (SP), die vanmiddag het meldpunt opent, noemt het een prima initiatief maar ze vindt het ook jammer dat het kennelijk nodig is. Onder meer daarover zal ze Kamervragen stellen aan staatssecretaris Van Rijn van volksgezondheid.

"Mensen met klachten worden maar al te gauw weggezet als getraumatiseerd. Het gaat vaak om langlopende conflicten van een individu met een grote instelling. De klager stapt uiteindelijk naar de rechter, maar dat is onwenselijk, voor alle betrokken partijen", aldus Kamerlid Leijten.

DE VERDIEPING 6|7

Monique bleek overleden

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden