Meldpunt voor kroegen waar weer wordt gerookt

amersfoort – ’Onder de gordel’, vindt Wiel Maessen, woordvoerder van de stichting Redt de Kleine Horeca Ondernemer de actie van rivaal Clean Air Nederland (CAN). Die wil een meldpunt maken met de namen van café’s en restaurants waar – in strijd met de Tabakswet – roken wordt toegestaan. De eerste dertig meldingen zijn gisteravond laat al gepubliceerd op de website van CAN. Niet-rokers kunnen op de website melding maken van cafés of restaurants waar gerookt wordt.

Willem van den Oetelaar van Clean Air Nederland zegt dat hij door het publiceren van de lijst mensen wil informeren over plekken waar wordt gerookt. „Er zijn al tientallen meldingen binnen gekomen.” Dat hij de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) hiermee een handje helpt geeft hij grif toe. „Als zij het rookverbod willen handhaven kunnen zij de lijst raadplegen. Maar er is helaas momenteel een gedoogsituatie ontstaan, waarbij er geen sprake is van handhaving. Als er wel werd gecontroleerd was ons meldpunt niet nodig geweest.”

Onlangs maakte de VWA bekend dat in ruim de helft van de kroegen en disco’s weer wordt gerookt. Het nieuwe kabinet heeft het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel versoepeld. Daar mag weer worden gerookt. Voorwaarde is dat het café kleiner is dan zeventig vierkante meter. De Tweede Kamer debatteert volgende week over de versoepeling.

Volgens Maessen zal de actie van de CAN niet veel uithalen. „Ze doen maar. Het steekt ze natuurlijk dat wij als horeca-ondernemers steeds meer macht krijgen in Den Haag. De PVV en de VVD staan totaal aan onze kant. Alleen het CDA wil nog niet. Hun woordvoerder volksgezondheid, Sabine Uitslag, is nogal anti-roken.”

Van den Oetelaar vindt dat hij het volste recht heeft om zijn achterban, de Nederlandse niet-roker, te informeren over kroegen en eettentjes waar ze beter niet naar toe kunnen gaan, omdat er wordt gerookt. „Het is puur serviceverlening.”

Iedereen die een melding wil doen, kan die straks op de site van de CAN zetten. De melding wordt overigens niet gecontroleerd. Van den Oetelaar is niet bang dat valse meldingen van grappenmakers tot schadeclaims zullen leiden. „Maar dat moeten we nog wel even uitzoeken.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden