Meldpunt seksueel misbruik kerk sluit na 3712 meldingen

Beeld anp xtra

Het Meldpunt seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk houdt op te bestaan. Niet iedereen is daar blij mee.

Het overgrote deel van de slachtoffers van seksueel misbruik in de katholieke kerk heeft erkenning en genoegdoening gekregen. Dat concludeert het bestuur van het Meldpunt seksueel misbruik in de rooms-katholieke kerk in haar eindverslag, dat vandaag werd gepresenteerd. De kerk was ‘soms onhandig, soms regelrecht fout’, zo memoreert het rapport de uitspraak van kardinaal Simonis die zei: ‘Wir haben es nicht gewusst’. Maar de medewerking was ‘door de jaren heen over het geheel genomen positief’.

Het meldpunt kreeg in totaal 3712 meldingen, waarvan er 2062 werden omgezet in een officiële klacht. Omdat sommige klachten weer ingetrokken werden, en de kerk in andere zaken een schikking trof, zijn uiteindelijk bijna 1500 zaken behandeld door de klachtencommissie. Ruim 1000 daarvan waren geheel of gedeeltelijk gegrond. Begin deze maand had de rk kerk ruim 28,5 miljoen euro uitgekeerd aan 860 slachtoffers, 65 mensen ontvingen de maximale vergoeding van honderdduizend euro.

Hoewel het loket sinds 1 mei 2015 is gesloten voor nieuwe meldingen, werd achter de schermen nog druk gewerkt aan het afhandelen van lopende klachten. Nu alle zaken afgesloten zijn, stopt het meldpunt ermee.

Ook al heeft slachtofferorganisatie Klokk ‘vaak genoeg’ kritiek geleverd op de aanpak van de kerk, uiteindelijk hebben de meeste slachtoffers erkenning hebben gekregen en het misbruikhoofdstuk kunnen afsluiten, zegt Klokk-voorzitter Guido Klabbers. De kerk heeft volgens hem alles gedaan om slachtoffers te helpen.

Onveilig

Volgens Annemie Knibbe van slachtofferorganisatie Vrouwen Platform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK) laat het meldpunt slachtoffers nu in de kou staan. Zij krijgt nog regelmatig telefoontjes van mensen die zich niet durven te melden, omdat ze zich niet veilig voelen. Bijvoorbeeld omdat in hun parochie negatief over de ‘melders’ wordt gesproken. VPKK heeft zich dan ook altijd verzet tegen de sluiting van het meldpunt.

Nadat het loket sloot, hebben zich nog 72 slachtoffers gemeld. Zij zijn doorverwezen naar het meldpunt voor grensoverschrijdend gedrag van de kerk, waar recente slachtoffers terecht kunnen. Volgens Knibbe is dat niet genoeg voor misbruikslachtoffers omdat daar geen ‘recherchewerk’ naar de feiten wordt verricht, zoals bij het andere meldpunt wel gebeurde. Knibbe: “Slachtoffers krijgen alleen erkenning in hun leed, niet in de gebeurtenis. Dat vinden wij immoreel.”

Klabbers deelt die mening niet. “Je zult altijd mensen tegenkomen die heel teleurgesteld zijn. Dat is pijnlijk, maar het gebeurt. Je kunt niet alles afdekken.” Ook ‘zijn’ organisatie Klokk stopt per 1 januari, omdat ze ‘nauwelijks’ nog nieuwe meldingen krijgt.

Lees ook: 'Meldpunt kerkmisbruik was lang genoeg open' (2014)

Correctie: in een eerdere versie van dit artikel werd kardinaal Simonis ten onrechte aangeduid als 'wijlen' kardinaal Simonis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden