Meldpunt RIVM voor gevaarlijke bacteriën

Rijksinstituut trekt lering uit crisis Maasstadziekenhuis

VAN ONZE REDACTIE WETENSCHAP

In de strijd tegen oprukkende resistente bacteriën begint het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) volgende week een meldpunt voor uitbraken in ziekenhuizen. Doel is om andere zorginstellingen snel te waarschuwen, zodat zij uit de besmette kliniek overgenomen patiënten direct apart kunnen leggen. Zo blijft de omvang van de uitbraak beperkt.

De aanleiding voor het meldpunt is de ellende in het Rotterdamse Maasstad-ziekenhuis, dat maandenlang gebukt ging onder de uitbraak van een multiresistente bacterie. Vijf besmette patiënten zijn zonder waarschuwing naar een andere instelling overgebracht. Het had weinig gescheeld of de uitbraak had daardoor veel grotere vormen aangenomen.

"Om zo'n situatie te voorkomen, beginnen we met het meldpunt", zegt Roel Coutinho, directeur van het Centrum voor Infectieziektebestrijding van het RIVM. "Ziekenhuizen kunnen er al hun uitbraken melden. Die worden één keer per maand besproken door medisch microbiologen. Vervolgens sturen we een verslag naar artsen uit de betrokken beroepsgroepen."

Het melden van uitbraken wordt niet verplicht, maar Coutinho gaat ervan uit dat alle zorginstellingen vrijwillig meedoen. Iedereen heeft immers kunnen zien wat een desastreuze consequenties een aanhoudende uitbraak heeft, niet alleen voor het leven van patiënten, maar ook voor de reputatie van de instelling. Krijgt een ziekenhuis ondanks alle inspanning de uitbraak niet onder controle, dan biedt het meldpunt hulp aan.

Macht om in te grijpen als een ziekenhuis laks op een besmetting reageert, krijgt het RIVM niet. "Dat leek ons geen goed idee", zegt Coutinho. "Het zou ziekenhuizen afschrikken om nog iets te melden. En we houden een stok achter de deur: als een ziekenhuis onvoldoende meewerkt, schakelen we de Inspectie voor de Gezondheidszorg in."

Het meldpunt zal zijn informatie alleen verspreiden onder medici, niet onder het publiek. Dat laatste zou onnodige onrust geven. Het publiek wordt pas ingelicht als een uitbraak lang voortsleept. Het meldpunt krijgt later een website met gedetailleerde informatie over uitbraken in ziekenhuizen. Instellingen die een patiënt van elders overnemen, kunnen dan zien of het nodig is om de patiënt op bepaalde ziekteverwekkers te testen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden