Meldonium, paracetamol van Oost-Europa

Na tennisster Maria Sjarapova valt schaatser Pavel Koelizjnikov door de mand

ELINE VAN SUCHTELEN en REDACTIE SPORT

Het regent positieve dopingtesten op meldonium. Naast tennisster Maria Sjarapova testte onder andere schaatser Pavel Koelizjnikov, tweevoudig wereldkampioen sprint, positief op de stof. Vier vragen over meldonium, het middel dat sinds dit jaar op de dopinglijst staat.

Wat is meldonium?

Het middel, ook wel mildronaat genoemd, staat te boek als medicijn voor hartfalen en wordt in Oost-Europa veel gebruikt. Bij een hartaanval faalt de hartspier en kan het bloed niet goed rondgepompt worden. Het middel zou ervoor zorgen dat het bloed beter wordt rondgepompt. Daardoor verbetert het uithoudingsvermogen. Op de site van de Letse fabrikant Grindeks staat dat meldonium het inspanningsvermogen en de hersenfunctie van hartpatiënten én gezonde mensen verbetert. Of het medicijn daadwerkelijk werkt voor mensen zonder hartklachten, is niet bekend. Daar is nooit onderzoek naar gedaan. Daarom wordt het middel in de EU en de VS niet voorgeschreven.

Waarom is het verboden?

Verdacht was de stof al een tijd. Sinds vorig jaar stond meldonium op de lijst van wereldantidopingagentschap Wada bij de stoffen die onderzocht moesten worden. Het werd in 2015 vaak aangetroffen in bloedtesten van atleten - bij sporters uit Rusland bij 17 procent, wereldwijd bij 2,2 procent - en werd vanaf dit jaar verboden. "Als een middel in theorie prestatiebevorderend kan werken, wordt het op de dopinglijst gezet", aldus Herman Ram, directeur van de Nederlandse Dopingautoriteit. "Er zijn signalen dat het een positief effect heeft op prestaties, maar de werking ervan hoeft niet bewezen te zijn om iets te verbieden. Het duurt soms jaren voor je dat hebt onderzocht en dan zouden atleten er al die tijd misbruik van hebben kunnen maken."

Waarom nam Sjarapova het middel?

Ze noemt een tekort aan magnesium, aanleg voor diabetes en griep die steeds terugkwam als de reden om de supplementen in 2006 aan haar voeding toe te voegen. In Oost-Europa wordt het volgens Ram voorgeschreven voor allerlei gezondheidsklachten, ook voor problemen die weinig met hartfalen te maken hebben. Als een soort paracetamol. Ram: "Er zijn wel meer middelen die voor het één worden gemaakt en voor iets anders worden gebruikt. Van meldoni wordt gedacht dat het tegen veel kwaaltjes helpt." Wetenschappelijk bewijs dat het voor gezonde mensen werkt, is er niet. Maar dat maakt voor sporters die het gebruiken volgens Ram weinig uit. "Ze gaan af op wat anderen hun influisteren of wat ze op internet lezen."

Wordt het in Nederland ook gebruikt?

Ongetwijfeld, zegt Ram, die verwacht dat er binnenkort nog veel meer positieve testen op meldonium bekend worden. Sjarapova komt uit Rusland maar woont sinds jonge leeftijd in de VS en gebruikt het dus. "De jaren dat we dachten dat onze jongens en meisjes niets namen, zijn voorbij. Het zou naïef zijn om te denken dat het hier niet gebeurt. Nederland is geen eiland." Artsen schrijven het middel hier niet voor, maar het is makkelijk via internet te bestellen. Er gaan geruchten dat meldonium het nieuwe epo is, maar dat lijkt Ram niet waarschijnlijk. "Bij epo zag je op veel grotere schaal een verschil in de sportprestatie. Dat blijft bij meldonium lastig te bewijzen."

Sport 19

Meer nieuws

undefined

Schaatswereld boos op sprintkampioen

"Beste Pavel. Als dit waar is, willen we je nooit meer zien. Groetjes, de schaatswereld."

Met bovenstaand bericht liet de Noorse schaatser Havard Bokko op Twitter weten hoe hij over de tweevoudig wereldkampioen sprint Pavel Koelizjnikov denkt.

Gisteren werd bekend dat de Russische schaatser positief is getest op meldonium, het middel dat sinds begin dit jaar op de dopinglijst staat.

Ook Kjeld Nuis, die dit jaar op de WK sprint tweede werd achter Koelizjnikov, voelt zich bedrogen. "Als dit allemaal waar is, dan heeft hij me zoveel afgepakt de afgelopen periode. Ik vind het een verschrikkelijke dag. Niet alleen voor mij, maar ook voor het schaatsen."

Er werden gisteren naast Koelizjnikov en tennisster Maria Sjarapova nog een aantal andere Russische gebruikers van meldonium bekend. Onder anderen shorttracker Semen Elistratov en de kunstrijdster Ekaterina Bobrova - twee olympisch kampioenen - hebben het middel dit jaar gebruikt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden