Meldlijn voor klokkenluiders in strijd tegen doping

Dopingautoriteit komt met eigen loket naast vertrouwenspunt NOC-NSF

ROB VELTHUIS

De Dopingautoriteit ontwikkelt een eigen meldlijn voor dopingzaken. Deze zal gaan functioneren naast het Vertrouwenspunt Sport van NOC-NSF. Daar kunnen alle zaken die mogelijk in strijd zijn met de regels worden gemeld.

Zonder het bestaan van een meldlijn kreeg de Dopingautoriteit tien concrete zaken toegespeeld waarop onderzoek is gedaan, zo maakte directeur Herman Ram gisteren tijdens een informele persbijeenkomst in Nieuwegein bekend. Volgens hem neemt het aantal meldingen toe. "Kennelijk is het op dit gebied makkelijker om contact op te nemen met de Dopingautoriteit dan met een vertrouwensloket."

Ram vindt klokkenluiders belangrijk in de strijd tegen doping. Daarbij noemt hij als voorbeelden bij uitstek Vitali Stepanov en zijn vrouw Julia Stepanova. Stepanov is voormalig medewerker van de Russische Dopingautoriteit Rusada; Stepanova een voormalig topatlete die in het Russische dopingweb verstrikt raakte.

Publicaties en televisiedocumentaires op basis van hun informatie leidden tot het instellen van een onafhankelijke onderzoekscommissie van de wereldantidopingautoriteit, de schorsing van de Russische atletiekfederatie en het blootleggen van corruptie in de top van de internationale atletiekfederatie. "Zonder hen zouden de problemen niet of veel later boven tafel zijn gekomen."

Er wordt volgens Ram nagedacht over een (internationale) regeling die de universele problematiek waarmee klokkenluiders te maken krijgen, moet ondervangen. Net als destijds in Nederland Ad Bos (bouwfraude) en Paul van Buitenen (Europarlement) kampen de twee Russen nu met grote problemen. Ze hebben als paria's hun land moeten verlaten, verblijven zonder inkomen op een onderduikadres ergens in Europa en zijn bezorgd over hun veiligheid.

Volgens Ram weigert het echtpaar financiële steun. Maar volgens Jos Hermens, directeur van het Nederlandse atletenmanagementbureau Global Sports Communications, worden door hem en een aantal wedstrijdorganisatoren donaties gedaan om hen te voorzien in levensonderhoud.

Ram meent dat een klokkenluidersregeling onder meer oplossingen moet bieden op gebied van veiligheid, voortzetting of hervatting van de sportcarrière, inkomen en huisvesting en verblijfsstatus. Gezien het geldgebrek waarmee de Dopingautoriteit al kampt om een adequaat antidopingprogramma uit te voeren, kunnen garanties op dat gebied een probleem vormen.

Sinds 2015 kent de Dopingautoriteit de zogenaamde Substantial Assistance regeling die actief wordt aangeboden aan iedereen die bij een dopingzaak betrokken raakt. In ruil voor medewerking en informatie wordt strafvermindering aangeboden.

In het buitenland is een dergelijke regeling al toegepast. Zo werd de Amerikaanse sprinter Tyson Gay voor één in plaats van twee jaar geschorst wegens doping omdat hij tijdens het onderzoek zijn volledige medewerking had verleend aan de Amerikaanse Dopingautoriteit.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden