Melding pensioenfondsen over dekkingsgraad moet beter

amsterdam – Pensioenfondsen zijn nalatig in het melden aan De Nederlandsche Bank wanneer zij onder de dekkingsgraad zakken. De voorzitter van de Vereniging Bedrijfstakpensioenfondsen (VB), Willem Noordman, riep zijn leden daarom gisteren tijdens een algemene ledenvergadering op om dit telkens onverwijld aan DNB door te geven. Slechts 40 procent van de pensioenfondsen houdt zich nu aan die wettelijke verplichtingen, schat Noordman.

De VB is er veel aan gelegen de samenwerking met DNB tijdens de crisistijden goed te houden. „Wij hebben in het verleden geleerd dat een constructieve dialoog goed werkt. Laten we daarom geen irritatie wekken door niet adequaat informatie te verschaffen.”

Pensioenfondsen die onder de dekkingsgraad zijn gezakt, hebben van DNB tot 1 april de tijd gekregen om een herstelplan in te dienen. Dan moeten zij er zicht op hebben wat de kredietcrisis voor hun fonds betekent. Nu schommelen de waarden van hun aandelenportefeuilles nog zo sterk, dat volgens Gerard van Dalen van Doctors Pension Funds niet is vast te stellen of de kritieke grens bereikt is, en DNB over de dekkingsgraad geïnformeerd moet worden.

Noordman hoopt dat een intensieve samenwerking met de toezichthouder er toe zal leiden dat de pensioenfondsen ook na april niet onder te streng regime worden geplaatst. „Maatwerk moet ook dan voor pensioenfondsen blijven gelden”.

Herstel van de dekkingsgraden zal volgens de leden van de VB lang op zich laten wachten. Indexatie van het pensioen zal daarom bij veel fondsen achterwege gelaten worden, al moeten de fondsen daar nog officieel over besluiten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden