Melchers wint rechtszaak tegen ANP

RIJSWIJK (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft het ANP veroordeeld om Hans Melchers, de vader van de in 2005 ontvoerde Claudia Melchers, een schadevergoeding van 10.000 euro te betalen en een rectificatie te plaatsen in De Telegraaf.

Het ANP publiceerde op 15 september 2005 een bericht met als kop: ,,'Achtergrond ontvoering moet bijna drugshandel zijn'''. Melchers maakte een bodemprocedure aanhangig tegen het ANP, omdat hij vond dat het artikel zijn eer en goede naam heeft aangetast. De rechtbank in Amsterdam oordeelde eerder nog dat dit niet het geval was en dat het bericht van het ANP rechtmatig was. Het gerechtshof Amsterdam is nu in hoger beroep tot een ander oordeel gekomen.

Het artikel werd gemaakt op basis van twee politiebronnen die aangaven dat de eis van de ontvoerders van Claudia Melchers van 300 kilo cocaïne voor haar vrijlating, bijna wel zeker te maken moest hebben met enige betrokkenheid van de familie bij drugshandel. In het artikel was ook aangegeven dat die conclusie door deze twee bronnen werd getrokken. Toch is de formulering: ,,Dat stellen bronnen binnen de politie die zich met de bestrijding van grootschalige drugshandel bezighouden'', volgens het hof onvoldoende.

,,ANP cs hebben die (vermeende) meningen gepubliceerd zonder daarvan ook maar enige afstand te nemen. Aldus hebben ANP cs naar het oordeel van het hof met het bericht ten minste de sterke suggestie gewekt dat Melchers betrokken is bij drugshandel, hetgeen niet anders kan worden gezien dan als een aantasting van diens eer en goede naam'', schrijft het hof in het arrest. Ook vindt het hof dat de omstreden conclusie niet voldoende wordt gedekt door de verder in het artikel opgenomen citaten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden