Melchers wil kunst Scheringa

Mysterieuze bieder blijkt steenrijke Nederlandse zakenman

VAN ONZE REDACTIE CULTUUR & MEDIA

Zakenman Hans Melchers (73) blijkt de anonieme Nederlander die een groot deel van de kunstcollectie van de failliete bankier Dirk Scheringa wil kopen. Een woordvoerder van Melchers heeft het bericht hierover in Elsevier bevestigd.

Hoewel de rechtbank in Amsterdam vorige week een onderhandse verkoop heeft verboden, duren de onderhandelingen tussen Deutsche Bank. eigenaar van de collectie, en Melchers voort. De schatrijke zakenman, die met een geschat vermogen van 1,1 miljard euro op de achttiende plaats staat in de Quote-500, zou zijn bod hebben verhoogd van bijna veertien miljoen euro inclusief btw naar zestien miljoen. De curatoren van DSB hadden protest aangetekend bij de rechtbank tegen de verkoop van circa duizend werken van Nederlandse kunstenaars, omdat ze vrezen dat het btw-bedrag van 2.232.500 mogelijk op de boedel wordt verhaald. De rechter stelde de fiscale consequenties van de onderhandse verkoop op dit moment niet precies te kunnen beoordelen.

Bij een openbare veiling, die de voorkeur heeft van de curatoren, zijn er geen fiscale gevolgen voor de boedel. De rechter kon ook niet beoordelen of dit deel van de collectie met werken van onder anderen Charley Toorop, Carel Willink en Pyke Koch, op een openbare verkoop niet meer zal opbrengen dan het geboden bedrag. Daarvoor liepen de schattingen van de veilinghuizen Sotheby's en Christie's te sterk uiteen. Voor de rechter was daarmee niet aannemelijk dat het onderhandse bod voor iedereen het beste bod was.

De curatoren wilden gisteren niets kwijt over de hernieuwde onderhandelingen met Deutsche bank over een onderhandse verkoop aan Melchers.

De zakenman, die rijk is geworden met de verkoop van zijn bedrijf Melchemie, staat niet bekend als kunstverzamelaar. Hij heeft met Deutsche Bank afgesproken dat hij de collectie niet meteen zal doorverkopen. Ook heeft hij toegezegd de schilderijen te zullen exposeren of uit te lenen aan musea.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden