Melchers benadeeld door 'koersvervalsing'

AMSTERDAM - Mirjam Melchers laat het er niet bij zitten. De leidster in de strijd om de wereldbeker voelt zich benadeeld door de jury van de voorlaatste wereldbekerwedstrijd van zondag in Zürich.

Middels een brief heeft haar ploeg FarmFrites-Hartol gisteren bij de internationale wielerunie UCI zijn afkeuring laten blijken. ,,We willen opheldering. Want dit was pure koersvervalsing'', zegt ploegleider Michael Zijlaard. Petra Rossner, de grote Duitse concurrente van Melchers in de wereldbeker, werd zondag op de heuveltjes regelmatig geduwd door ploeggenotes van Saturn en een Spaanse renster. Op die manier kon ze toch nog tiende worden en elf punten pakken voor de wereldbeker. De jury heeft de overtredingen meerdere keren geconstateerd.

Dat is na de wedstrijd bevestigd tegenover FarmFrites-ploegleider Michael van der Wolf en Jean-Paul van Poppel, de vriend van Melchers, die het langs de kant met eigen ogen zag gebeuren. De jury wilde echter niet verder gaan dan een boete van 50 Zwitserse francs. Een zwaardere straf was volgens de Italiaanse juryvoorzitter Sandro Coccioni niet mogelijk.

Het UCI-reglement voorziet alleen de mogelijkheid van een tijdstraf in etappekoersen. De wereldbekerklassiekers worden -hoewel er een klassement is- beschouwd als eendagskoersen. Daarin staat voor duwen alleen een boete van 50 Zwitsers francs per overtreding als het door ploeggenoten gebeurt. Als een renster geduwd wordt door een renster van een andere ploeg, kan alleen de duwende renster uit koers worden genomen. Rossner had dus alleen gestraft kunnen worden als de jury van mening was dat de hand- en spandiensten aan haar adres buitensporig waren geweest. In dat geval biedt het reglement de mogelijkheid 'passende maatregelen' te nemen: uit koers zetten. Jean-Paul van Poppel, ook ploegleider van de Amerikaanse selectie, had gisteren contact met Philippe Chevallier, die namens de UCI verantwoordelijk is voor de vrouwenwereldbeker.

Van Poppel: ,,Hij was geschokt, want dit is geen promotie voor het vrouwenwielrennen. Wat denk je dat er gebeurt als Bettini als wereldbekerleider in de Ronde van Lombardije naar boven wordt getrokken en eraf komt met een boete? Dat is hier gebeurd. Dit is echt schandalig. Ik hoop dat de UCI zijn verantwoordelijkheid neemt.''

Zondag is de wereldbekerfinale in Rotterdam, een vlakke wedstrijd. Melchers staat nu dertien punten voor op Rossner die beter is in de sprint. Als de Duitse bij de eerste drie eindigt, en voor Melchers, is zij zeker van de eindzege. Zijlaard: ,,Het zou toch heel zuur zijn als we zondag hierdoor net drie punten tekort komen.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden