Meisjes zijn nu beter in exacte vakken dan jongens

Meisjes zijn steeds beter in exacte vakken, mede door de feminisering van het onderwijs. Beeld anp
Meisjes zijn steeds beter in exacte vakken, mede door de feminisering van het onderwijs.Beeld anp

Meisjes halen jongens in bij de exacte vakken. Na jarenlange campagnes om meisjes meer te interesseren voor de beta-vakken, halen zij nu in 3 havo en 3 vwo voor het eerst zelfs hogere cijfers voor al die vakken, op natuurkunde na.

Maaike van Houten

"Ik denk dat de campagne om betavakken te promoten zijn vruchten heeft afgeworpen", zegt Boris Eustatia, directeur van Qompas, een platform voor studie- en carriérekeuze dat de cijfers al jaren op een rijtje zet van 25.000 scholieren in de derde van havo en vwo. Bij scheikunde, wiskunde, biologie en techniek streven meisjes nu jongens voorbij. Ze halen op die vakken gemiddeld een 7. Dat is hoger dan de 6.8 van jongens.

Traditioneel gaan technische vakken en meisjes slecht samen. Statistieken van het CBS laten zien dat meisjes nog steeds minder vaak voor de technische variant kiezen. Op het vwo bij voorbeeld volgen dit jaar 16.000 jongens een natuur- en techniekprofiel, tegen ruim 7.000 meisjes. Dat is de helft minder, maar nog wél een record. Vijf jaar geleden bleef het aantal meisjes dat de technische vakken koos, steken op ruim 5000.

De nieuwste scores doen vermoeden dat die stijgende lijn makkelijk door kan zetten. Eustatia: "Als meisjes betere cijfers hebben in de technische vakken, zullen ze die ook eerder kiezen voor hun profiel."

Feminisering
Hij constateert ook dat de inhoud van de schoolvakken is veranderd. De technische vakken waren in het verleden afgestemd op de belevingswereld van jongens, maar ze zijn nu meer gericht op de hele schoolpopulatie. "Meisjes profiteren daarvan", zegt Eustatia. "Als de vakken leuker zijn, dan doe je daar beter je best voor, en haal je hogere cijfers."

Meisjes doen het over de hele linie al jaren beter in het voortgezet onderwijs, ook dit jaar weer. Jongens halen alleen in natuurkunde en gymnastiek hogere cijfers. Bij economie scoren ze ongeveer gelijk, en bij alle andere vakken laten de meisjes de jongens achter zich, zo laten de cijfers van Qompas zien. Voor een verklaring van dit fenomeen wordt wel gewezen op de 'feminisering' van het onderwijs. Met name in het basisonderwijs staan er veel vrouwen voor de klas. Zij zouden de capaciteiten van jongens onvoldoende stimuleren.

Ook in het hoger onderwijs is een omslag te zien. De afgelopen tien jaar zijn twee keer zoveel meisjes aan een technische hbo-opleiding begonnen, hun aantal steeg van 2100 naar ruim 4200. Maar nog altijd kiezen vier keer zoveel mannen als vrouwen voor een technische opleiding in het hoger onderwijs.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden