Meisjes van lagere kaste tellen niet

Grote publieke onrust blijft uit in India na nieuwe groepsverkrachting en moord

Het beeld van twee bungelende meisjeslichamen staat wereldwijd op netvliezen gebrand, maar in India zelf lijkt de ergste verontwaardiging alweer wat geluwd. Waarom roept de groepsverkrachting en moord op twee tienermeisjes in de staat Uttar Pradesh, niet eenzelfde maatschappelijk protest op als de groepsverkrachting op een studente in New Delhi, anderhalf jaar geleden?

Destijds was de Indiase hoofdstad tijden ontwricht door massale demonstraties, nadat een studente door een groep mannen met veel geweld werd verkracht in een bus (later overleed ze aan haar verwondingen). Politici en politie gingen door het stof, wetten werden aangepast en tribunalen voor snelrecht opgericht.

Zo gaat het nu niet, hoe schokkend de foto van de dode meisjes ook was. "Je hebt kleine protesten gehad in Lucknow (hoofdstad van Uttar Pradesh, red.), maar verder is er geen grote publieke onrust geweest", vertelt Badri Narayan. Politici gebruiken de zaak vooral om politieke afrekeningen te maken.

Narayan, antropoloog aan de universiteit van Allahabad, weet hoe het komt. Het leven van de jonge vrouw in New Delhi, een studente die hogerop wilde komen, weerspiegelde de hoop van al die andere Indiërs die de laatste jaren de armoede zijn ontstegen. Haar onveiligheid was ook de hunne. "In Delhi waren destijds leden van de middenklasse heel actief in het protest. Maar nu komen de slachtoffers uit een gemarginaliseerde groep", legt Narayan uit. "En daarmee voelt de middenklasse zich niet verbonden. Terwijl deze verkrachting wreder was dan die in Delhi."

De meisjes behoorden tot een van de lagere kasten, de daders tot de Yadavs - officieel ook een 'achtergestelde' kaste, maar wel hoger in rang. Uttar Pradesh wordt momenteel geleid door leden van de Yadavs, waardoor volgens sommigen een sfeer van straffeloosheid is ontstaan rond die kaste. "Agenten worden gestraft als ze niet een oogje toeknijpen bij misdaden door Yadavs", stelt Narayan. Ook de ouders van de verkrachte meisjes kregen nul op het rekest toen ze bij de politie kwamen.

Van de leidende politici moeten de vrouwen in de deelstaat het niet hebben. De premier van Uttar Pradesh, Akilesh Yadav, reageerde op vragen van een journaliste over veiligheid met: "Hoezo, je voelt je toch niet onveilig?" Zijn vader, partijleider, baarde tijdens de laatste verkiezingscampagne al opzien door zich te verzetten tegen zware straffen die op groepsverkrachtingen staan. "Boys will be boys", stelde hij.

In zo'n klimaat voelen mannelijke leden van de Yadav-gemeenschap zich gerechtigd meisjes uit lagere kasten te misbruiken, sluiten agenten de ogen, en wendt de rest van India zich af. Hoogleraar Ratna Kapur: "Het geweld dat vrouwen te verduren krijgen is vergelijkbaar met conflictzones als Syrië, Congo of Zuid-Soedan." Er zijn geen aanwijzingen dat één confronterende foto daar verandering in brengt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden