Meisjes vaker over seksuele grens (laatste nieuws)

Meisjes maken zich vaker schuldig aan aanrandingen en ander seksueel overschrijdend gedrag dan uit officiële misdaadcijfers blijkt.

Jaarlijks gaan enkele duizenden meisjes tussen de twaalf en achttien jaar over de schreef.

Dat zegt J. Hendriks, psycholoog en hoofd behandeling Jeugd van de forensische polikliniek De Waag in Den Haag donderdag. Hij doet samen met A. Slotboom, criminologe aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, onderzoek naar het verschijnsel. Hendriks bevestigt een bericht hierover in het Nederlands Dagblad.

Het gedrag varieert van billenknijpen en ongewenst tongzoenen tot ernstige delicten als verkrachting of medeplichtigheid daaraan. Hendriks zegt dat het aantal van duizenden meisjes dat in de fout gaat een grove schatting is op basis van buitenlands onderzoek.

Hendriks: „Het gaat echt niet alleen om ernstige vergrijpen, maar zeker is dat het probleem groter is dan uit de officiële statistieken blijkt.” Jaarlijks komen ongeveer tien zaken voor de rechtbank maar dat is volgens de onderzoekers het topje van de ijsberg.

Seksueel misbruik door meisjes is een onderschat probleem, vinden Hendriks en Slotboom. Dat niet alle zaken aan het licht komen, komt doordat de meisjes ook slachtoffers tussen de nul en vier jaar kiezen. Die kunnen nog niet (goed) praten.

De meisjes komen tot hun daad als ze bijvoorbeeld op de kinderen passen. Vaak gaan ze gehaaider te werk dan jongens, maar gebruiken ze minder geweld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden