Meisjes streven jongens voorbij in exacte vakken

MAAIKE VAN HOUTEN

Bij natuurkunde halen jongens nog steeds hogere cijfers dan meisjes. Maar voor het eerst doen meisjes in 3-havo en 3-vwo het in alle andere exacte vakken beter dan jongens.

Boris Eustatia hoeft niet zo lang te zoeken naar een verklaring voor het succes van de meisjes. "De campagne om bètavakken te promoten, heeft haar vruchten afgeworpen", zegt de directeur van Qompas, een platform voor studie- en carrièrekeuze. Dat bureau zet al jaren de cijfers op een rij van 25.000 scholieren in de derde van havo en vwo. "Dat is zéér representatief", bezweert de directeur.

Bij scheikunde, wiskunde, biologie en techniek streven meisjes nu jongens voorbij. Ze halen in die vakken gemiddeld een 7. Dat is hoger dan de 6,8 van jongens, en dat heeft dit bureau nog niet eerder in de statistieken gezien.

Traditioneel gaan technische vakken en meisjes slecht samen. Vrouwen leren al sinds decennia langer door, ze bevolken massaal universiteit en hogeschool. Maar voor natuur- en scheikunde hebben ze nog steeds minder animo. Twee keer zoveel jongens als meisjes kiezen op het vwo voor natuur en techniek. Tegelijkertijd volgen nu twee keer zoveel meisjes als tien jaar geleden een profiel natuur en techniek. Eustatia: "Als meisjes betere cijfers hebben in de technische vakken, zullen ze die ook eerder kiezen voor hun profiel".

Als verklaring voor de inhaalslag van de meisjes wijst hij ook op de veranderde inhoud van de schoolvakken. De technische vakken waren in het verleden afgestemd op de belevingswereld van jongens, maar zijn nu meer gericht op de hele schoolpopulatie. "Meisjes profiteren daarvan", zegt Eustatia. "Als de vakken leuker zijn, doe je daar beter je best voor en haal je hogere cijfers."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden