Meisjes steeds vaker in prostitutie via 'loverboy'

SCHOONHOVEN (ANP) - Op een zonnige zondagmiddag ging ze aan de oever van de Lek een ijsje halen. Zes weken later zat ze achter het raam en woonde ze samen met haar 'loverboy'.

De moeder van een meisje uit het Zuidhollandse plaatsje Schoonhoven vertelt het na drie jaar nog vol verbazing en onbegrip in haar stem. Zelfs nu ze weer een beetje kan lachen, omdat haar dochter kortgeleden uit de prostitutie is gestapt.

Haar dochter is een schoolvoorbeeld van een Nederlands meisje dat via de klassieke en vernuftige loverboy-constructie werd geronseld.

“Deze vorm van vrouwenhandel speelt van Delfzijl tot Maastricht”, weet zedenagent H. Vorsten van de politie in Leeuwarden. De politie probeert net als in Amsterdam het fenomeen in kaart te brengen. In de Friese hoofdstad zouden in wisselende samenstelling tussen de tien en twintig van zulke meisjes zitten.

Volgens de Stichting Tegen Vrouwenhandel in Utrecht ligt het werkelijke cijfer van geronselde meisjes veel hoger dan hulpverleners registreren. “Want de vrouwen die bij ons aankloppen zeggen allemaal twee tot drie andere vrouwen te kennen die ook via de loverboy-constructie in het werk terecht zijn gekomen.”

In Utrecht schat de zedenpolitie dat in de afgelopen jaren zo'n zestig meisjes zijn geronseld. In Arnhem zijn enkele tientallen op deze manier achter het raam terechtgekomen. Maar ook in de provincie, zoals bijvoorbeeld in Gouda en Schoonhoven, zijn in 1996 en 1997 alleen al dertig meisjes geworven.

Ronselaars reizen stad en land af op zoek naar nieuwe slachtoffers. Politiemensen en hulpverleners zijn eensgezind over het profiel van de zogenoemde loverboys en de meisjes die voor hen vallen. De jongens weten hun slachtoffer er feilloos uit te pikken. De meisjes zijn vaak extra gevoelig voor de liefde van een jongen, omdat die warmte en genegenheid thuis ontbreekt. De meisjes kleden zich vaak uitdagend. In het slachtofferprofiel spreken de deskundigen van jonge vrouwen met een traumatisch seksueel verleden, lage opleiding, slechte sociale contacten en een laag gevoel van eigenwaarde.

Zowel politiemensen als jeugdhulpverleners zeggen dat voornamelijk Marokkaanse criminelen de motor achter deze vrouwenhandel zijn. “Zij hebben vaak tientallen loopjongens voor zich werken die de meisjes naar de prostitutiegebieden brengen”, zegt politieman P. Nap van het Arnhemse korps.

“Mensen denken vaak dat deze jongens geen meisjes uit hun eigen cultuur strikken. Maar dat doen ze wel degelijk. Ze maken juist misbruik van hun culturele kennis over de normen en waarden”, vertelt een jeugdhulpverlener.

“Zijn Marokkaanse meisjes eenmaal hun maagdelijkheid kwijt, dan zijn ze in de macht van die jongens.

Sommigen worden daarom zelfs door hun ouders verstoten als ze die voor het trouwen kwijtraken.''

Een andere hulpverlener zegt dat het prostitutiewerk voor sommige meisjes zo aantrekkelijk is, dat die zich zelf aanbieden. De goede verdiensten geven de doorslag bij de labiele jonge vrouwen. De Schoonhovense moeder zegt: “Mijn dochter is lekker gemaakt met het verdienen van veel geld op een makkelijke manier. “Nee, zij hoefde geen geld af te staan. Die jongen ziet gewoon mooie spullen en probeert die door overdreven lief te doen van haar te krijgen. Mijn dochter heeft in 2,5 jaar tijd zo'n 40 000 gulden in die jongen heeft gestoken.”

Een Utrechtse hulpverlener zegt dat het kenmerk van de loverboy juist is dat hij de dames financieel volledig uitkleed: “Hij maakt de meisjes niet lekker met veel geld, maar met zogenaamde liefde.” Maar ook geweld is een beproefde methode, weet de Arnhemse politieman Nap: “Eerst doen deze jongens lief en aardig, maar als dat niet meer werkt, worden ze gewelddadig.”

De politie kan weinig doen tegen deze vorm van vrouwenhandel. De huidige wet biedt weinig mogelijkheden. Meerderjarigen kunnen bijna niet aangehouden worden als ze niet illegaal zijn. Voor minderjarigen is iets meer te doen. Veel politiemensen vinden dringend en snel aanpassing van de wet noodzakelijk om dit steeds nijpender probleem aan te pakken. Nap vindt dat de prostituees geregistreerd moeten worden. “Net als portiers in de horeca. Daarmee haal je ze uit het illegale circuit en krijg je beter zicht op de zaak.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden