Meisjes leveren leeuwedeel van groeiend aantal studenten

Sensationele cijfers, zegt hoogleraar onderwijskunde Claessen

ROMANA ABELS EN MARIJKE DE VRIES

De enorme stijging van het aantal studenten aan universiteiten is vrijwel volledig toe te schrijven aan de prestaties van meisjes. In dertig jaar steeg het aantal studenten met 84.000, slechts 10.000 van die stijging is toe te schrijven aan jongens. Het aantal studentes is sinds 1980 tweeënhalf keer zo groot geworden.

Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van onderwijs op verzoek van Trouw boven water haalde. Sinds 2006 zijn er meer vrouwelijke studenten dan mannelijke. Op dit moment studeren in totaal zesduizend vrouwen meer dan mannen. "Sensationeel", noemt hoogleraar onderwijskunde Jos Claessen (Open Universiteit) de cijfers. Hoewel hij veel onderzoek deed naar de onderwijscarrière van jongens en meisjes, was hij in de veronderstelling dat ook het aantal jongens aan de universiteit flink gestegen zou zijn.

Toch kan hij de opmars van vrouwen wel verklaren. "Jongens blijven in het voortgezet onderwijs al flink achter op de havo en het vwo. Ze hebben het moeilijker, blijven vaker zitten en ze stromen ook vaker af, van vwo naar havo. Ze hebben meer moeite met plannen en organiseren, hun studiegedrag is anders." Dat werkt door in het wetenschappelijk onderwijs, zegt hij. Vrouwen daarentegen hebben baat gehad bij de feminisering in het onderwijs, de emancipatie in het algemeen en gerichte voorlichtingscampagnes.

Minister Jet Bussemaker van onderwijs vindt het een goede ontwikkeling. "Goed om te zien dat meisjes er in de afgelopen jaren in zijn geslaagd om hun achterstand volledig weg te werken. Toch profiteert de arbeidsmarkt nog niet ten volle van deze tendens. Werkgevers herkennen de kwaliteiten van vrouwen niet altijd. En hoogopgeleide vrouwen blijven nogal eens thuis vanwege de kinderen."

Wat betreft de mannen vindt Bussemaker dat "we ervoor moeten waken dat onze jongens straks de achtergebleven groep vormen". Strikt genomen zijn ze dat al, want van de eindexamenkandidaten op het vwo is maar 45 procent man. Terwijl iets meer jongens geboren worden dan meisjes. In het hoger beroepsonderwijs is de trend niet te zien. Weliswaar steeg ook daar het aantal studenten sterk: het verdubbelde in dertig jaar naar ruim 400.000 in 2012. Maar het aandeel jongens en meisjes is vrijwel constant gebleven.

Dat de deelname van jongens in het hbo wel gestaag toenam, valt volgens Claessen deels te verklaren doordat een deel wel degelijk aan de universiteit begint, maar vrij snel afhaakt. "Ze stappen dan alsnog over naar het hbo."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden