Meisjes die zich gedragen, schrijven geen geschiedenis

De Indiase moslima Sania Mirza wordt bedreigd omdat ze in een rokje tennist. Ze laat zich niet stoppen door een fatwa.

ELINE VAN SUCHTELEN

Talloze beveiligers omringen Sania Mirza. Het is 2005 en de tennisster doet mee aan een toernooi in het Indiase Calcutta. Als de 18-jarige speelster uit Bombay haar hotel uit wil, moet ze vijf mensen waarschuwen. Gaat ze ergens heen, rijdt er een auto voor en achter haar.

Allemaal omwille van haar veiligheid. Omdat ze in een rokje tennist. Net als alle andere topspeelsters. Maar zij is moslima, en ze komt uit India. En daar wordt de reguliere kleding die op de WTA-tour wordt gedragen, niet door iedereen gewaardeerd.

Haseeb-ul-Hassan Siddiqui is er in het bijzonder niet blij mee. De geestelijke van de soennitische oelama (raad) in India roept een fatwa uit. De raad vindt dat Mirza op de baan lange kleding moet dragen en een hoofddoek. De speelster, die dan op de 34ste plek van de wereldranglijst staat, heeft er geen boodschap aan. Ze verandert niets aan haar kledingstijl. Tijdens persconferenties draagt ze uitdagende teksten op haar shirts. "Ik ben schattig, je meent het", of: "Je kunt het met me eens zijn, óf het fout hebben", en: "Meisjes die zich gedragen, schrijven geen geschiedenis."

En dat is precies wat ze van plan is. Mirza is de eerste Indiase speelster die de tweede, en later de vierde ronde op een grandslamtoernooi haalt. Met haar hoogste ranking in het enkelspel, de 27ste plaats die ze in 2007 bereikt, is ze nog steeds de hoogst geklasseerde speelster ooit uit haar land. Ze is ook de enige Indiase met een WTA-titel op zak.

Door een slepende blessure aan haar pols concentreert Mirza zich sinds 2009 voornamelijk op het dubbelspel. In dat jaar wint ze de titel op de Australian Open in het gemixte dubbelspel. Die prijs pakt ze ook op Roland Garros in 2012 en in 2014 op de US Open.

In 2014 wint ze ook de WTA-finales in het gewone dubbelspel, waarna ze met de vijfde plek haar hoogste ranking tot nu toe behaalt. Deze week speelt Mirza met haar Braziliaanse dubbelpartner Bruno Soares de derde ronde op de Australian Open, waar het koppel als eerste is geplaatst.

Beveiliging heeft de speelster in Melbourne niet nodig. In India, waar ze inmiddels wordt vereerd als een superster, ligt ze nog regelmatig onder vuur. Als Mirza tijdens een Hopman Cup-wedstrijd haar voeten op tafel legt naast de Indiase vlag, levert dat een stortvloed aan kritiek op. Het incident bezorgt haar zo veel kopzorgen, dat Mirza overweegt te stoppen met tennis.

Ook haar relatie met de Pakistaanse cricketspeler Shoaib Malik wordt niet door iedereen op prijs gesteld. Als de twee hun verloving bekendmaken, krijgt Mirza weer twee fatwa's aan haar broek. Eén voor mogelijke seks voor het huwelijk, en een ander omdat ze voor de bruiloft al met hem heeft samengewoond.

Maar Mirza blijft tennissen en haar mening verkondigen. De Verenigde Naties roepen de Indiase eind 2014 uit tot 'goodwill ambassadeur' voor vrouwen in Zuid-Azië.

Als ze de eer in ontvangst neemt op de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen, spreekt Mirza zich uit over de ongelijke verhoudingen tussen mannen en vrouwen in haar land. De tekst verschijnt onder de kop 'geen respect voor vrouwen in India' op internet en dat steekt haar landgenoten. Op sociale media wordt ze beschimpt en bespot.

Natuurlijk laat de dubbelspecialiste het er niet bij. Ze slaat terug in een serie berichten op Twitter, waarin ze duidelijk maakt dat ze niet heeft gezegd dat er geen respect is voor vrouwen in India. Ze zegt dat ze nooit zo ver was gekomen als het land haar niet zo veel liefde had gegeven. Maar dat zij mazzel heeft gehad en dat er miljoenen vrouwen zijn die het minder hebben getroffen. Zij zijn slachtoffer van misbruik en kunnen hun dromen niet volgen omdat ze als meisje geboren zijn.

Dat moet anders, vindt Mirza. Zij zal het blijven zeggen, ook al wil niet iedereen ernaar luisteren. Dat maakt haar niets uit. Want meisjes die zich gedragen, schrijven geen geschiedenis.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden