Meisje van Nulde / 'Wij willen dat het gesleep met Rochelle stopt'

AMSTERDAM - Advocaat Carlo Liefting, raadsman van Martin Huisman, doet op zijn kantoor in Amstelveen uit de doeken hoe volgens hem het 'gesol' rond de kleuter Rochelle Rikkers in elkaar steekt.

Hij kent Huisman sinds januari dit jaar. Hij stapte toen plots zijn spreekuur binnen, een week nadat de kinderrechter besloot dat de 4-jarige kleuter die mogelijk de gruwelijke moord op haar zus van nabij heeft gezien, in een pleeggezin moet worden geplaatst.

Hij was twee dagen ondergedoken om aan de media te ontkomen en zocht juridische hulp. Huisman vertelde over de gruwelijke zomer van 2001. Over de ontdekking van de beestachtige moord op zijn dochter Rowena, over zijn zoektocht door Spanje naar de andere kleuter, over de camera's die voortdurend bij hem waren en over zijn ex-vrouw en haar vriend die van de moord worden verdacht.

Terwijl Huisman zijn verhaal doet, verblijft Rochelle bij vrienden van Huisman in Amsterdam. Het liefst wil hij dat zijn dochter binnen de familie blijft, als hij zelf niet voor haar mag zorgen. Liefting adviseerde Huisman het contact met de media meteen te verbreken. De advocaat treedt daarna op als zijn raadsman en woordvoerder.

Liefting: ,,Het probleem is dat Huisman goed van vertrouwen is. Je geeft hem een sigaretje en hij babbelt de hele avond tegen je aan. Zo is dat ook gegaan met de cameraploegen die hem volgden naar Spanje. Wat hij vergeet is dat een rechter 's avonds met een glas wijn ook naar de televisie kijkt. De publiciteit schaadde zijn zaak.''

De storm aan media-aandacht breekt in april ook zijn zus Monique Huisman op. In een gesprek met een contactpersoon van Jeugdzorg geeft ze aan dat ze al het gevraag naar Rochelle niet meer aankan.

Jeugdzorg is dan al tijden koortsachtig bezig een pleeggezin voor het kind te zoeken, maar kan geen verzorgers vinden. Liefting: ,,Al die gezinnen gaven aan dat ze Rochelle niet in huis namen vanwege de publiciteit rondom het kind. De zus van Huisman stelt dan een bevriend stel voor uit Zeeland. Zonder dat gezin te screenen wordt Rochelle daar geplaatst.'' Het is dan mei. Het Zeeuwse gezin kan de 4-jarige kleuter niet aan. Ze is agressief, op het asociale af.

Weer moet Jeugdzorg naar een plek voor het meisje zoeken. De instelling besluit Rochelle psychiatrisch te onderzoeken in een speciaal instituut in Barendrecht. Dat vindt haar geschikt voor opname, maar daarvoor is een machtiging nodig van de rechtbank.

De advocaat van Wanda Rikkers, de moeder van Rochelle, stelt voor om haar bij haar opa en oma te plaatsen. De rechter gaat akkoord en de grootouders geven aan niets vreemds aan hun kleindochter te merken. Ze speelt, lacht en gaat haar eigen gang. Ze willen het kind thuis houden met ambulante hulp van buiten.

Nu de rechtbank in Dordrecht vorige week na een onderzoek van traumadeskundige Wolters toch heeft besloten om Jeugdzorg te machtigen voor een plaatsing in een inrichting, ziet Martin Huisman de bui hangen. Hij spant een strafrechtelijke procedure aan tegen de kinderpsycholoog. De traumadeskundige zou Rochelle nauwelijks hebben gesproken tijdens zijn onderzoek. Wolters ontkent dat. Hij zou de kleuter meermalen hebben geob serveerd en getest.

Gedragsdeskundigen die op verzoek van advocaat Liefting naar het onderzoek hebben gekeken, schieten gaten in het rapport. Psycholoog D. Kohnstamm vindt zelfs dat het kind terug moet naar haar vader. Liefting: ,,Psychiatrie is een wetenschap die samenhangt met interpretaties en stellingen. Je kunt er alle kanten mee op. Als Rochelle 'stuk' is vindt haar vader ook dat ze moet worden behandeld, maar wij betwijfelen dat. Wij willen dat het gesleep met Rochelle stopt.''

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden