'Meisje Breitenstein' wordt vast een publiekslieveling

HENNY DE LANGE

Het meisje op dit schilderij moet een voornaam hebben gehad. Maar hoe ze heette, gaan we nog uitzoeken, zegt directeur Gerard de Kleijn van Museum Gouda. "Voorlopig blijven we haar maar 'meisje Breitenstein' noemen." Zo staat dit kinderportret uit 1903 van de Haagse schilder Floris Arntzenius (1864-1925) bekend. Museum Gouda kreeg het onlangs in langdurig bruikleen van Robbert de Nijs, die het van zijn vader, de zanger Rob de Nijs, heeft gekregen.

Het museum wilde dit portret graag hebben, omdat het in 2017 een grote tentoonstelling wijdt aan Floris Arntzenius. Ook sluit het mooi aan bij de collectie-Arntzenius van het museum. Deze verzameling van 150 schilderijen is van Floris' neef Paul Arntzenius (1883-1965). Na zijn dood kwam ze in bezit van Museum Gouda. Deze collectie staat bekend om de sfeervolle kinderportretten van Willem Bastiaan Tholen (1860-1931).

Floris Arntzenius had een grote groep kunstenaars om zich heen, onder wie Carl Breitenstein, met wie hij veel optrok. Het staat vast dat op dit schilderij diens enige dochter is geportretteerd, de in 1903 geboren Robberta.

Arntzenius is vooral bekend geworden door zijn intieme Haagse stadsgezichten. Hij had geen vergunning om op straat te schilderen. Daarom huurde hij een venster en maakte van daaruit zeer gedetailleerde sfeerbeelden van het straatleven en de stad. Hij wordt wel als de Haagse tegenvoeter gezien van de Amsterdamse impressionisten Breitner en Isaac Israëls, met wie hij de schildersopleiding volgde op de Rijksacademie in Amsterdam. Ook Jan Veth en Willem Witsen waren van deze lichting.

Het strand was ook een geliefd onderwerp. Zijn vrouw en vier dochters, onder wie kunstenares Lies Arntzenius, fungeerden vaak als model. Kinderen vond hij sowieso leuk om te schilderen. Het liefst zo spontaan mogelijk en niet in opdracht. Dit aandoenlijke portret van een dromerig meisje is daarvan een mooi voorbeeld. 'Meisje Breitenstein', nu te zien in de Schatkamer van Museum Gouda, zou zomaar een publiekslieveling kunnen worden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden