Meijer valt op in winnend PSV

BREDA - Een blessure van Boudewijn Pahlplatz heeft Erik Meijer gisteravond aangegrepen voor zijn beste wedstrijd in tweeëneenhalf jaar PSV.

De kopsterke Limburger werd tegen NAC in de aanval naast Ronaldo gezet. Hij greep die nieuwe kans met beide handen aan. In de door PSV met 2-1 gewonnen wedstrijd prepareerde Meijer het openingsdoelpunt voor Zenden en maakte hij zelf de winnende goal. Voor NAC's centrale verdediger Van Burik was Meijer nauwelijks af te stoppen. In de lucht heerste de spits, die bovendien over de grond heel aardig mee speelde. Meijers nieuwe kans schonk Nilis een vrije rol achter de aanval en daarmee kon de Belg ook uitstekend uit de voeten. Coach Dick Advocaat toonde zich na de niet meteen verwachte, maar alleszins verdiende overwinning zeer content met de prestatie van zijn team en vooral ook met die van Meijer. “Erik heeft het goed gedaan. Hij hield de ballen voorin uitstekend vast.”

De reële mogelijkheid om nog altijd verstoken te blijven van Europees bekervoetbal in het volgend seizoen, heeft PSV doen beseffen dat 'scherp' op elk punt gejaagd moeten worden. Het is bekend dat het mooie voetbal momenteel bepaald niet de eerste prioriteit heeft in Eindhoven. Toch komt er meer en meer lijn in het spel. Op het middenveld wordt het team gedragen door Wouters en Linskens. De laatste houdt zelfs ex-international Vink op de bank. Hij is naast Menzo al de tweede ex-Ajacied die in Eindhoven op de achtergrond verblijft. Advocaat: “Het is een luxe om iemand als Vink achter de hand te hebben. Met dertien punten uit de laatste acht wedstrijden zie ik geen reden om wijzigingen aan te brengen.”

Advocaat blijkt in zijn eerste maanden bij PSV redelijk succesvol te zijn in het lijmen van alle brokken. Waar iedereen weet dat de afstand met Ajax thans nog erg groot is, werkt PSV dat het een aard heeft. In dat enthousiasme wordt zelfs Ronaldo af en toe meegesleept. De tweede coach van dit seizoen, Kees Rijvers, verweet het Braziliaanse wonderkind een nog een veel te gemakzuchtige instelling. Ronaldo ging van die harde constatering geen stap meer verzetten. De aanpak van Advocaat werkt blijkbaar beter. De gewezen bondscoach laat hem in zijn waarde. En met succes, want in zijn eerste seizoen in Nederland is Ronaldo hard op weg de vaste topscorerspositie van Romario over te nemen. In zijn jacht op doelpunten liet Ronaldo zich vroeg in het duel met NAC overigens van een naar kantje zien. Hij liet zich opzichtig vallen toen hij op weg was naar doelman Karelse. Scheidsrechter Van Dijk zag dat het nep was, maar de arbiter verzuimde de gele kaart te trekken voor die actie. Een scheidsrechter die het toevallig verkeerd ziet, legt de bal op de stip en moet de beklagenswaardige keeper dan ook nog eens een kaart geven.

De kou en de striememde wind maakten het lastig voor de spelers, maar PSV bleef wel geconcentreerd. Dat was in de eerste helft al goed genoeg voor een voorsprong. Het was, kort voor de rust, een Limburgs doelpunt. Meijer zorgde voor de fraaie opening, die door Zenden met een trap in het dak van de goal werd besloten: 0-1. Die treffer sterkte Advocaat in zijn idee dat het voorin niet steeds per se met het koningskoppel Nilis/Ronaldo hoeft te gaan. Vooral in de tweede helft speelde PSV een sterke partij. Het ontbrak slechts aan een koele afmaker. Ronaldo het nu lelijk liggen. Na de rust kwam hij vier keer in scoringspositie te staan. Vier keer miste hij ook. Zodoende bleef het toch nog spannend in de wedstrijd, waarin NAC ondanks de steun van de supporters vaak werd weggespeeld. “Ik vond het van onze kant veel te slap”, zo stelde trainer Ronald Spelbos zakelijk vast.

De voor Brusselers invallende Abdellaoui zorgde nog wel voor enige stimulansen. Hij was het ook die na een lange bal van Remie de centrale aanvaller Arnold plotseling liet scoren. Die gelijkmaker botste volledig met het spelbeeld. Zo werd het blijkbaar ook aangevoeld door PSV. De Eindhovenaren waren in voorgaande jaren meestal niet ontevreden met een punt in het vaak zo helse stadion van NAC. Dit keer werd vol op de winst gemikt. Die kwam halverwege de tweede helft ook terecht bij de Eindhovenaren terecht. Nilis vond Meijer en omdat de verdediging van NAC weer eens gedesorganiseerd was, lag de bal een tel later achter doelman Karelse. Ronaldo kreeg tenslotte nog een vijfde kans, maar mikte op de lat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden