Meidengedoe

Het zal niet altijd makkelijk zijn om als volwassen vrouw twee staartjes in je haar te doen en op een podium liedjes ten gehore te brengen als 'Blub, ik ben een vis'. Maar geld en succes maken veel goed. En succes hebben ze, de dames van K3. In dertien jaar tijd zestien albums volgezongen, uitverkochte optredens, musicals en films. Ieder kind blijkt vatbaar voor de klassiekers 'Oya Lélé', 'Yaya Yippee' en 'Mamasé'.

Er zijn naar het schijnt ook heel veel vaders die graag kijken naar vrouwen die verkleed zijn als kleutermeisjes en zingen over hun 'Liefdeskapitein'. Gert Verhulst is er zo een. Met de aantekening dat hij de baas is van K3 en dat er in zijn Studio 100 - waar ook Kabouter Plop, Piet Piraat en Mega Mindy werkzaam zijn - niet moeilijk wordt gedaan over relaties op het werk.

Gert verliet een kleine tien jaar geleden huis, haard, vrouw en twee kinderen voor de roodharige K3-zangeres Karen - de rosse, zeggen ze in zijn vaderland Vlaanderen. Die relatie doofde na twee jaar uit. Maar nu heeft de 44-jarige Gert zijn hart verloren - om een beetje in K3-termen te blijven - aan Josje, de blonde collega van Karen. Josje nam in 2009 de plaats in van de blonde Kathleen, die kinderen en een solocarrière wilde. Na een zoektocht die natuurlijk werd verpakt als tv-serie, kozen de overgebleven twee zangeressen voor de Nederlandse Josje. Dochter van een predikant uit Meppel, maar dit terzijde. Josje is met haar 26 jaar een stuk jonger dan de andere twee: rosse Karen is 37 en de donkere Kristel 36.

Karen omschreef de komst van Josje in de groep destijds als 'een nieuw lief na een lange relatie'. Wat ze ervan vindt dat deze nieuwe lief haar ex aan de haak heeft geslagen, blijft verborgen achter de parelwitte glimlachen die op de K3-gezichtjes gebeiteld staan. Ruzie, jaloezie, affaires, daar vallen ze hun kleuterfans niet mee lastig. Want ze zijn ook uiterst professioneel.

Het kan knetteren hoor, in zo'n vrouwenensemble. De Nederlandse oervariant Luv spatte een paar weken geleden opnieuw uiteen. Het zal u vast ontgaan zijn, maar de groep struinde alweer enige jaren met succes partijen en braderiën af. In de jaren tachtig vond de eerste breuk plaats, toen Patty Brard met haar miljonair Carlo Nasi naar de VS vertrok en de andere twee meiden met een agenda boordevol afspraken achterliet.

Daarna volgde een kwarteeuw publiekelijke ruzie tussen Patty en José Hoebee. De blonde Marga Scheide stond daar altijd als de verstandigste tussenin en zij bemiddelde ook de comeback. Maar nu trekt zij de stekker eruit. Ze las in de krant dat Patty een zangtrio gaat vormen met collega-diva's Patricia Paay en Tatjana Simic, met wie ze op tv samenwerkt. "Twee soortgelijke trio's lijkt me iets te veel van het goede." Zoals eerder opgemerkt: Marga is altijd al de verstandigste van Luv geweest.

Volwassen teksten
Het publiek van K3 bestaat voornamelijk uit peuters en kleuters. Maar de teksten zijn soms verrassend volwassen. In het nummer 'Liefdeskapitein' komt de volgende strofe voor: 'En dan draag ik een matrozenmuts, en niet veel meer dan dat, oh la la'. Het liedje 'Heyah Mama' is ook vrij expliciet: 'Ik wil jou, jij wil mij, ik weet een plekje waar ze ons niet vinden, jij mag me verslinden. Doe het heel zachtjes, geen kreetjes en geen lachjes'. Overigens houden Karen, Kristel en Josje ook wel van het ruwere werk. In 'Ali Baba' zingen ze: 'Ik bijt in je oor, ik kietel je tot het pijn doet, besnuffel je tot je 't uitroept'. Ook in 'Dokter, dokter' komen er tanden aan te pas: 'Ik val haast flauw telkens als jij naar me omkijkt, ik krijg het koud als je zacht in m'n oor bijt.'

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden