Meiden van twee-, drieëntwintig jaar met tuinbroeken en stekeltjeshaar

Trouw-columnist Elma Drayer, rechtsfilosoof Andreas Kinneging en verpleeghuisarts Bert Keizer debatteerden afgelopen zaterdag in het katern Letter & Geest over de verschillen tussen de beide seksen. Zijn mannen en vrouwen fundamenteel anders of is het vooral een kwestie van opvoeding? Lezers reageerden ook:

Met interesse heb ik het seksedebat gelezen. In tegenstelling tot Kinneging is Drayer van mening dat de verschillen tussen mannen en vrouwen onbelangrijk en te verwaarlozen zijn. Want, zo stelt ze, alles is heel goed aan- en af te leren. Daaruit spreekt naar mijn idee een sterk gevoel van maakbaarheid van de mens. Blijkbaar zijn de prachtige filosofische artikelen die recentelijk in Trouw verschenen over de illusie van het bestaan van de vrije wil, niet aan haar besteed geweest. Jammer.

Petra van der Kaaij Delft

Als hij in de jaren zestig vanuit Middelburg in Nijmegen verhuist om daar te gaan studeren, ontmoet Andreas Kinneging, zeventien jaar oud, „meiden van twee-, drieëntwintig met tuinbroeken en stekeltjeshaar”. Wat een diepe indruk maakte dit nare verschijnsel op hem. Zo diep dat hij er nooit meer met enige nuchtere afstand naar heeft kunnen kijken. Het lijkt of deze meneer wat zit na te mokken over de teloorgang van waar vrouwen onder dwang zo spontaan goed in waren.

Ruth Post Groningen

Hoewel ik het boek van Drayer nog niet heb gelezen, lijkt het minstens vreemd en onprofessioneel om alles wat er de laatste jaren over hormonen, genen, kortom ’nature’ is geschreven te marginaliseren tot slechts een seksueel verschil (lees vooral Dick Swaab: ’Wij zijn ons brein’). Alles wijst er op dat tijdens onze ontwikkeling in de baarmoeder de grote verschillen tussen mannen en vrouwen worden bepaald. Dat laat onverlet dat vrouwen topfuncties moeten kunnen bekleden, dat mannen en vrouwen gelijkwaardig zijn en dat vrouwen in onze westerse samenleving later kinderen krijgen. Ook hier heeft Kinneging een punt: gezien de afnemende vruchtbaarheid op latere leeftijd misschien een beetje te laat.

Ada Jansen Gorinchem

Het verbaast mij niets dat Kinneging zo denkt. Veel mannen van zijn generatie voelen zich sinds het feminisme bedreigd door vrouwen en nu ook door modernere en jongere mannen. Mannen als Kinneging kunnen bij wijze van spreken nog geen ei bakken, terwijl anderen tegenwoordig competenter, intelligenter en veelzijdiger zijn dan zij. Hij is een wetenschapper die alleen maar op zoek gaat naar bewijs dat zijn theorieën en ideeën de enige juiste zijn, al het andere negerend. Een moeder die financieel onafhankelijk is en een vader die een eerlijk deel van de zorgtaken op zich neemt, zijn juist heel goed voor een kind! Mannen als Kinneging helpen daar niet bij.

Kirsten Kleinfeld Zutphen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden