Mei begint vrij koel

Wonnemaand. Het is de minder bekende benaming voor de maand mei. Wonne duidt op blijheid, op het intense van het leven, iets wat min of meer ook verscholen zit in de naam bloeimaand. Bij ons onze oosterburen, en ook in Oostenrijk, prijkt Wonnemonat al eeuwen op de kalender als tweede naam voor mei.

HARRY BAKKER

Nu 'gedijt' wonne toch het beste bij aangename temperaturen. En die zitten er voorlopig niet in. Niet over onze oostgrens, maar ook niet in ons eigen land. Het blijft de komende dagen met middagtemperaturen van 10 tot 15 graden vrij koel. Bovendien stelt de zon zich bescheiden op en valt er soms een regen- of onweersbui.

Ook voor vandaag staan er enkele buien op het programma. Vooral landinwaarts kan fiks wat water vallen en behoort ook onweer tot de mogelijkheden. Het moge duidelijk zijn, dat door deze buien de zon naar het tweede plan wordt verwezen; haar bijdrage zal zeer bescheiden zijn.

Door dit alles ligt de middagtemperatuur een fractie onder de normale waarde voor deze tijd van het jaar: het wordt een graad of 14. De wind waait uit het noordoosten en is boven land matig, rond de Wadden nu en dan krachtig.

Al valt er de komende paar dagen hier en daar flink wat regen, het zet uiteraard geen streep door de aanhoudende droogte. Wat de droogte betreft heeft 1996 een flinke duit in het zakje gedaan. Want nadat januari al als extreem droog in de boeken verdween, deed april het nog eens dunnetjes over; over de afgelopen eeuw bezien was ook deze maand de droogste van alle naamgenoten.

April 1996 was ook zacht en zonnig. Zo kwamen in De Bilt twee dagen voor waarop de temperatuur 25 graden of hoger reikte (normaal is dat slechts zelden het geval in april) en scheen de zon er maar liefst 216 uur (normaliter 153 uur).

Blikken we tot slot nog even terug naar het weer van gisteren, dan begint het verhaal dit keer zonder vorst aan de grond. In tegenstelling tot Koninginnedag, bleef het kwik 's nachts boven het vriespunt; de laagste temperatuur vlak boven het gras werd gemeten in Hupsel: + 1'.

Rond 10 uur meldde Vlissingen de eerste bui. Het warmst werd het in Arcen, namelijk 19 graden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden