Column

Meghan en prins Harry spraken de taal van het verstandshuwelijk

Naema Tahir.Beeld Maartje Geels

Prins Harry maakte onlangs zijn verloving bekend met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. De prins en de actrice zijn tot over hun oren verliefd op elkaar. Ze zullen komende lente met elkaar trouwen. 

Dit is zeker geen verstandshuwelijk, oftewel een gearrangeerd huwelijk. Ik vermeld dit in het bijzonder omdat het huwelijk van de ouders van prins Harry, niet eens zo lang geleden, juist wel een verstandshuwelijk was. Prins Charles trouwde enkele decennia geleden met Lady Diana Spencer. 

Het was niet eenvoudig geweest voor Charles om een geschikte bruid te vinden. Want de eisen voor de vrouw van de kroonprins van het Verenigd Koningrijk waren tamelijk hoog. Ze moest van onbesproken gedrag zijn, ze moest bereid en geschikt zijn om de zware rol van vrouw van de kroonprins en toekomstige koning op zich te nemen en ze moest bijzonder genoeg zijn om populariteit te verwerven bij het Britse volk. Al die eigenschappen leken samen te komen in Diana. Je kunt gerust zeggen dat de keuze voor Diana door Charles werd gemaakt op grond van zijn verstand en weinig met romantiek te maken had.

Heel anders is dat bij prins Harry. Naar eigen zeggen werd hij ontzettend snel hevig verliefd op Meghan. Die verliefdheid spat ook van het kersverse stel af. Bijvoorbeeld in het eerste televisie-interview dat het koppel gaf, nadat hun verloving bekend was gemaakt. Tijdens dat interview gaf prins Harry aan dat hun relatie op de eerste plaats komt. Het ontroerde me om zulke gelukzaligheid te zien. Maar wat ik evenzo bijzonder vond was het verstandelijke element dat het hele interview kleurde.

Taal

Want al zijn de twee erg verliefd op elkaar, de taal die gesproken werd was de taal van het verstandshuwelijk. Zo vertelde prins Harry dat Meghan deel zou uitmaken van zijn 'team', waarmee hij de koninklijke familie bedoelde, en dat dat team veel werk met zich meebracht. Harry had Meghan ook gewaarschuwd voor de zware taak die haar als lid van de Royal Family te wachten stond.

Dus: door met hem te trouwen neemt Meghan verantwoordelijkheden en verplichtingen op zich. Ze voegt zich bij de familie van haar man en niet andersom. Ze stopt met haar werk als actrice. Al deze stappen zijn niet de stappen en keuzes van een feministe, zoals Meghan in de pers genoemd wordt, maar zijn juist typisch traditioneel, typisch patriarchaal zelfs.

Meghan liet haar verlovingsring zien en ze praatte over de stenen in die ring die afkomstig waren van een ring van wijlen prinses Diana. Zodat ook zij betrokken is bij hun huwelijk. Want je trouwt in een traditioneel huwelijk niet met elkaar, maar met de familie.

Tijdens het interview werd hun gevraagd wat prins William van Meghan vond. En ook wat kroonprins Charles van Meghan vond. Dat is geen loze verwijzing naar de belangrijkste leden van het koninklijk huis. De achterliggende gedachte is dat hun goedkeuring van belang is.

Dus al is het koppel verliefd, en al zeggen ze dat ze de relatie op de eerste plaats stellen en het dus een modern westers liefdeshuwelijk is, het heeft ook veel kenmerken van een gearrangeerd verstandshuwelijk. Volgens mij is die combinatie in het Westen gewoner dan we willen toegeven.

Lees ook: De kleurrijke schoonfamilie van prins Harry
Lees ook: 
Huwelijk Meghan en Harry: hoe het Britse koningshuis moderniseert

Lees hier meer columns van Naema Tahir.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden