Megawati wint ook officeel

De Indonesische president Habibie heeft de uitslag van de parlementsverkiezingen van 7 juni gisteren geldig verklaard. Daarmee passeerde hij de kiescommissie, waarin vertegenwoordigers van de kleinere partijen de vaststelling van de stembusuitslag wekenlang tegenhielden.

Een aantal partijtjes beweerde dat er onregelmatigheden zijn voorgekomen. Zij weigerden daarom de verkiezingen goed te laten keuren door de kiescommissie, waarin alle partijen zijn vertegenwoordigd. Sommige groeperingen zouden echter met deze chantage een parlementszetel in de wacht hebben willen slepen, ofschoon ze de kiesdrempel van 2 procent niet hadden gehaald.

Habibie heeft nu na acht weken een eind gemaakt aan de impasse en in overeenstemming met de wet als staatshoofd de stembusuitslag bekrachtigd. De officiële resultaten komen overeen met de voorspellingen. De grootste partij is de PDI-P van Megawati Soekarnoputri (33,7 procent van de stemmen), gevolgd door Habibies regerende Golkarpartij (22,4 procent). Dan komen de drie moslimpartijen, PKB van moslimleider Abdurrachman Wahid, PPP en de partij van de andere islamitische voorman, Amin Rais.

Aan de verkiezingen namen 48 partijen deel. Hoeveel zetels elke groepering krijgt in het parlement, moet nog worden berekend. De nieuwe president wordt straks aangewezen door de gekozen volksvertegenwoordiging plus tweehonderd benoemde regionale vertegenwoordigers. Dat gebeurt in november.

De aanvoerster van de grootste partij, Megawati, is alles behalve zeker van het hoogste ambt. In moslimkringen bestaat weerstand tegen het installeren van een vrouw als staatshoofd. Belangrijk is ook wat het leger zal doen, dat 38 zetels heeft in de Volksvergadering (MPR).

De legertop heeft gisteren gewaarschuwd voor geweld rond de presidentsverkiezingen dit najaar. Hij zou over aanwijzingen beschikken dat groeperingen hun aanhang ophitsen om de straat op te gaan tijdens de bijeenkomst van de MPR. ,,Dit kan leiden tot gewelddadige uitbarstingen en rellen'', vreest opperbevelhebber Wiranto.

De generaal pleitte ervoor de veiligheidswet aan te passen en het leger grotere bevoegdheden te geven om de ,,nationale integriteit te verdedigen''. Hij is bang voor toenemend etnisch geweld en een aanslag op de maatschappelijke orde ,,in deze fase van euforie en democratische gevoelens''.

Moslimleider Wahid heeft gisteren opgeroepen tot een vorm van amnestie voor oud-president Soeharto, die wordt beticht van grootscheepse corruptie en machtsmisbruik. Wahid pleitte ervoor de islamitische wetten toe te passen en de oud-president vergiffenis te schenken, in ruil voor een geldbedrag dat onder de armen moet worden verdeeld.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden