Megawati hard bezig haar kansen te verspelen

Ze leek zo zeker van haar verkiezing tot president van Indonesië. Maar Megawati Soekarnoputri lijkt haar kansen te verspelen.

Deze week begon het schaakspel dat op 20 oktober maar één winnaar kan opleveren. Dat kan nog steeds Megawati zijn, maar het is een raadsel hoe haar partij dat wil klaarspelen. Interim-president Habibie en moslimleider Abdurrachman Wahid zijn ook nog in de race.

Megawati's Strijdende democratische partij (PDI-P) stuntelde in de openingszetten. Dinsdag koos het Volkscongres een nieuwe voorzitter. De PDI-P en moslimpartij PKB, samen sterk genoeg stemmen om 'hun' man op de voorzitterstoel te krijgen, werkten samen. Toch ging de - zeer invloedrijke - functie naar Amien Rais, de oppositiepoliticus wiens missie lijkt: voorkómen dat Megawati president wordt.

Gisteren koos ook het parlement een nieuwe voorzitter, en weer greep de PDI-P mis. De meeste van haar afgevaardigden stemden niet voor de 'eigen' kandidaat. Akbar Tandjung, voorzitter van de oude regeringspartij van ex-president Soeharto, Golkar, zwaait voortaan in het parlement de scepter.

Conclusie: Megawati heeft haar zaakjes slecht voor elkaar. Zelf zwijgt ze voornamelijk. Analisten en commentaarschrijvers oordelen vernietigend over Megawati's passiviteit. Ze zou hooghartig zijn, weigeren om samen te werken en strategisch inzicht ontberen. Ook zou ze de weerzin van de conservatieve moslims tegen een vrouw als president onderschatten.

,,Het lijkt wel of ze denkt dat ze het presidentschap even kan erven, omdat ze de dochter van Soekarno is'', zei een wetenschapper. ,,Ze mag dan populair zijn, maar ze kan niet alleen maar vertrouwen op de verkiezingsuitslag'', zei een ander. In juni won Megawati's partij de eerste vrije verkiezingen in veertig jaar. Maar een meerderheid heeft ze niet. Ze heeft waarschijnlijk zelfs de stemmen van het leger nodig om in het Volkscongres tot president gekozen te worden.

Is Megawati, de enige oppositieleiders met ruime ervaring in de politiek, werkelijk zo groen? Al onder het bewind van Soeharto zat Megawati in het parlement, met een van de slechts drie toegestane partijen in Soeharto's schijndemocratie.

Daarom wordt in Indonesië druk gespeculeerd, dat Megawati misschien wel een deal heeft gesloten met Golkar. Mega president, Golkar de baas in het parlement. Gelijk oversteken. Megawati kreeg van een groep hervormingsgezinde Golkar-afgevaardigden al steun toegezegd.

Maar dat héél Golkar nu al afziet van aanspraken op het presidentschap lijkt niet erg logisch. Er zijn nog twee weken te gaan voor het Volkscongres bijeenkomt. Golkar geeft zo snel niet op. Officieel is interim-president Habibie nog steeds Golkar-kandidaat, meer bij gebrek aan beter dan omdat hij intern nog zoveel steun heeft. Golkar heeft bovendien geld, en een traditie van stemmenkoperij. Volgens geruchten vragen bepaalde leden van het Volkscongres 260 000 dollar voor hun stem.

Naast Habibie is Megawati's belangrijkste concurrent moslimleider Abdurrachman Wahid: alom gerespecteerd, maar op leeftijd, ernstig ziek en geen begenadigd spreker. Zelf heeft hij vaak gezegd dat hij zijn 'vriendin' Megawati liever president ziet worden. Zij is ook de officiële kandidaat namens zijn partij, de PKB.

Misschien kan Megawati hopen dat ze president wordt omdat er niemand anders was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden