Megawati dwarsboomt autonomie Papoea's

JAKARTA - De Indonesische provincie Papoea is sinds januari autonoom. Maar president Megawati tracht dat nu tegen te gaan.

,,Eigenlijk is er altijd wel een conflict in Indonesië'', zucht politicus Simon Patrice Morin uit Papoea. In januari ging de wet voor speciale autonomie van kracht, die Papoea niet alleen vergaande bevoegdheden geeft maar ook een grotere financiële opbrengst (70 procent) van de eigen bodemschatten. Een meerderheid van de Papoea's ging schoorvoetend met de regelgeving akkoord.

Maar nu het uitgevoerd moet worden, steekt president Megawati er eigenhandig een stokje voor. Jakarta wil de macht niet overdragen omdat ze vreest dat de Papoea's alsnog de onafhankelijkheid zullen uitroepen. Jakarta haalde daarom een oude wet uit de kast waarin de provincie Papoea in drieën wordt verdeeld: de provincie Papoea bestaat niet meer, net als het autonomieplan.

,,De Papoea's hadden al een slecht voorgevoel'', zegt Morin. ,,Ik heb veel moeite moeten doen om de mensen van deze autonomiewet te overtuigen.'' Morin legde de Papoea's uit dat onafhankelijkheid er nooit in zou zitten en dat vergaande bevoegdheden het beste alternatief was. De politicus voelt zich in zijn rug gestoken.

De afgelopen dagen demonstreerden op tal van plekken in Papoea duizenden studenten. In Jakarta bezocht op dinsdag een boze delegatie Papoea's voorzitter Akbar Tandjung van het nationale parlement. ,,We stellen een ultimatum. Megawati moet binnen tien dagen haar decreet intrekken, anders roepen we alsnog de onafhankelijkheid uit'', zegt voorzitter Andy Manoby van het Forum van Jonge Papoea's. De Hoge Raad is nu hun laatste hoop.

Geestelijke en politieke leiders vrezen voor een conflict in Papoea bij de bevolking onderling. In de kerken roepen ze hun achterban op de vrede te bewaren. Volgens Manoby spelen de militairen de mensen tegen elkaar uit. Ze recruteren Papoea's die ze in de provincie en in Jakarta tegen betaling voor de driedeling van Papoea laten demonstreren.

Het presidentiële decreet is volgens de Papoea's doorgestoken kaart. Terwijl de inkt van Megawati's handtekening nog nat was, verscheen in Manokwari een paar dagen geleden uit het niets de nieuwe gouverneur van de nieuwe de provincie West-Irian. Politicus Morin vertelt hoe deze 'bestuurder' zich aan de verbaasde bevolking voorstelde als de nieuwe gouverneur die persoonlijk wordt gesteund door Hendroprioyono, de chef van de geheime dienst. Deze voormalige legercommandant onder Soeharto is een trouwe vriend van president Megawati en krijgt van haar blijkbaar de vrije hand.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden