Megaverlies voor energieconcern Eon

Het Duitse energieconcern Eon heeft in 2016 een verlies geleden van 16 miljard euro, het grootste verlies voor het bedrijf ooit. Eon schreef miljarden af op zijn kolen- en gascentrales en trof reserveringen voor het opruimen van nucleair afval. Dat laatste omdat Duitsland in de toekomst af wil van kernenergie.

De hele transitie gaat meer dan duizend banen kosten, maakte het bedrijf gisteren bekend. Eon wil de komende tijd 400 miljoen euro per jaar besparen door het schrappen van 1300 arbeidsplaatsen, waarvan 1000 in Duitsland. Er werken nu rond de 43.000 mensen voor het bedrijf. Volgens topman Johannes Teyssen is na de lasten uit het verleden nu de basis gelegd voor toekomstige groei. Het bedrijf wil daarom -ondanks het megaverlies - toch 'gewoon' over 2016 dividend uitkeren aan zijn aandeelhouders.

Eon heeft in de afgelopen jaren al 25 miljard euro afgeschreven op de conventionele energie-activiteiten kolen en gas. Dat kwam doordat de lagere energieprijzen de waarde van centrales sterk onder druk zetten. Die activiteiten zijn inmiddels ondergebracht in een nieuw bedrijf, genaamd Uniper, dat sinds september een eigen beursnotering heeft.

"2016 was een transitiejaar", zegt Eon-bestuurder Teyssen in een persverklaring. Ondertussen was de onderliggende winst bij Eon, dus exclusief bijzondere posten, hoger dan verwacht. Deze kwam uit op 904 miljoen euro. Voor dit jaar rekent Eon op een onderliggende winst van 1,2 miljard tot 1,45 miljard euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden