Megastallen en gezondheid: het debat verstomt niet

Intensieve veehouderij staat aanhoudend ter discussie. Omwonenden van megastallen maken zich druk over de uitstoot van fijnstof en stank.

Onderzoek van onder meer het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gaf al aan dat de uitstoot van veehouderijen gevolgen heeft voor de gezondheid van mensen. En in mei dit jaar pleitten zeven huisartsen in Reusel-De Mierden, een Brabantse gemeente met veel intensieve veehouderij, voor een direct verbod op nieuw te bouwen megastallen. De uitstoot zou onder meer de kans op hart- en vaatziektes verhogen.

Het journalistieke onderzoeksprogramma 'De Monitor', waarin publiek meehelpt bij uiteenlopende onderzoeken, staat zondag in het teken van de megastallen. In de aanloop naar deze uitzending verzamelde het onderzoeksteam dagelijks tips en ook aanwijzingen van klokkenluiders. De resultaten zijn terug te zien in de uitzending, maar ook actueel te volgen via de website demonitor.ncrv.nl.

Zo'n over televisie en website verdeelde aandacht maakt het aantrekkelijk. Het publiek wordt snel en adequaat geïnformeerd, door middel van interviews of het belichten van achtergronden.

Rond de megastallen en hun uitstoot van fijnstof zal het niet gauw rustig worden, zoveel is duidelijk. De reguliere pluimveesector wil bijvoorbeeld dat aan het steeds populairdere, biologisch boeren dezelfde uitstootnormen worden gesteld. De biologische sector zou ook niet schoner zijn dan de reguliere.

Gezondheid, emissies van ammoniak en fijnstof, brood dat op de plank moet komen, investeringen, regelgeving, de grootte van megastallen, diervriendelijkheid, kippen op stok uit voorzorg dat een gevaarlijke vogelgriep vanuit andere Europese landen overwaait naar Nederland. De discussie is lang niet uitgewoed.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden