'Megaschade voor webwinkels door aanvallen op iDeal'

null Beeld anp
Beeld anp

Webwinkeliers hebben naar schatting tientallen miljoenen euro's schade opgelopen door de drie cyberaanvallen die afgelopen week het online betaalsysteem iDeal tijdelijk uit de lucht haalden. Dat zegt Wijnand Jongen, voorzitter van branchevereniging Thuiswinkel.org.

Bewerkt door Redactie

'Ieder uur dat iDeal niet werkt kost tussen de 5 en 7 miljoen euro. Als het alleen bij één grote bank niet werkt, zoals bij ING, dan kun je de schade door 3 delen', schat de belangenbehartiger.

Jongen gaat ervan uit dat ongeveer een derde van de consumenten afziet van een koop, wanneer hij niet met het populaire onlinebetaalsysteem kan afrekenen. De overige twee derde zal het op een later moment nog eens proberen of kiezen voor een andere betaalmogelijkheid.

Volgens Jongen is het voor webwinkels lastig om voor de geleden schade een vergoeding te vragen. Het is immers onduidelijk op welke schuldige het geld dat misgelopen zou zijn dan verhaald moet worden.

Thuiswinkel.org roept minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie wel op om werk te maken van deze 'aanvallen op vitale infrastructuur'. De organisatie pleit voor een harde aanpak van cybercriminaliteit. 'Cybercrime in Nederland heeft zich in de afgelopen 10 jaar met name gefocust op bestrijding van terrorisme en kinderporno. Het is tijd dat daar een derde bij komt', aldus Jongen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden