Vrouwenvoetbal

Megan Rapinoe: ‘Ik ben vaardiger dan die jongens’

Megan Rapinoe en (toen nog) voorzitter Carlos Cordeiro, kort na de gewonnen WK-finale tegen Nederland.  Beeld BSR Agency
Megan Rapinoe en (toen nog) voorzitter Carlos Cordeiro, kort na de gewonnen WK-finale tegen Nederland.Beeld BSR Agency

In de strijd voor gelijke betaling is het opstappen van de voorzitter van de Amerikaanse bond een overwinning voor het vrouwenvoetbal. Een vrouw volgt hem op.

Uiteraard nam Megan Rapinoe, boegbeeld van het vrouwenvoetbal in de wereld, deze week het voortouw. De aanvoerster van de Amerikaanse nationale ploeg zei dat de voetbalbond in haar land ‘onherstelbare schade’ heeft aangericht in de relatie met haar Team USA. Vervolgens kon de voorzitter van die bond Carlos Codeiro niets anders besluiten dan op te stappen. Hij bood daarbij excuses aan voor de handelwijze van US Soccer in de rechtszaak die in Amerika loopt over gelijke betaling in het voetbal.

Onder leiding van Rapinoe strijden de Amerikaanse vrouwen al jaren met de bond voor equal pay. Ze eisen dezelfde premies, vergoedingen en andere secundaire arbeidsvoorwaarden als de mannen. In de lopende rechtszaak bracht de advocaat van de bond deze week een document in waarin wordt gesteld dat mannelijke voetballers meer geld krijgen omdat die ‘meer vaardigheden’ hebben en een grotere verantwoordelijkheid dragen. 

De reactie bleef niet uit. “Is dit werkelijk hoe zij kijken naar vijftig procent van de bevolking? Ik denk dat dit alles zegt over hoe ze ons zien”, reageerde Rapinoe publiekelijk in de media. 

Volgens de beste speelster van de wereld – winnares van de Gouden Bal – hebben de vrouwen de negatieve ondertoon vanuit de bond al vaker geproefd, ‘soms schaamteloos’. “Daarom hebben we de rechtszaak tegen deze genderdiscriminatie aangespannen”, zei Rapinoe. “Maar dat ze nu zo diep zakken en het zo in deze rechtszaak hebben opgenomen, is niet alleen teleurstellend voor ons als team, maar ook voor elk ander persoon in ons land, elk kind dat opgroeit, niet alleen meisjes, maar ook de jongens. Je bent niet minder omdat je een meisje bent en je bent niet beter omdat je een jongen bent.”

De strijd voor gelijke betalingen was vorig jaar een belangrijk thema op het WK voor vrouwen in Frankrijk. De Fifa had de totale vergoeding voor deelname van de teams vooraf weliswaar verdubbeld naar 27 miljoen euro, maar dat bedrag steekt nog altijd schril af tegen de 360 miljoen voor de 32 mannenploegen bij het WK in 2018. De Amerikaanse vrouwen kregen voor hun wereldtitel een bonus van 3,5 miljoen euro. Ter vergelijking: bij de mannen kreeg kampioen Frankrijk na het WK van 2018 34 miljoen. 

Vrouwenvoetbal levert meer op

In Nederland heeft de KNVB vorig jaar besloten de vergoedingen voor de Oranje-voetbalvrouwen fors te gaan verhogen, zodat die op termijn die van de mannen evenaren. In Amerika is vrouwenvoetbal zo populair dat Rapinoe’s Team USA een hogere marktwaarde lijkt te hebben dan het mannenteam. CBS Sports liet vorig jaar becijferen dat de bijdrage van het vrouwenteam aan de Amerikaanse economie, door de tv-rechten en sponsorinkomsten, tussen 2016 en 2018 steeg tot 50,8 miljoen dollar. Dat bedrag lag bij de mannen op 49,8 miljoen. 

Bij de huldiging in Manhattan na na winst op Nederland in de WK-finale werd bondsvoorzitter Cordeiro al door het publiek uitgejouwd. Deze week werd hij dus opnieuw de gebeten hond. Uit protest droegen de speelsters woensdag voorafgaand aan de oefenwedstrijd tegen Japan (3-1 winst) de shirts omgedraaid. Daardoor was het logo van de bond niet meer zichtbaar. Rapinoe: “We wilden gewoon iets als team doen, niet alleen voor onszelf, maar uit solidariteit met alle kleine meisjes en vrouwen over wie die woorden van de bond gingen, die te horen kregen dat ze minder zijn.”

Jongensteam

Zelf traint Rapinoe veel met het nationale jongensteam onder achttien jaar. “En ik ben vaardiger dan al die jongens bij elkaar. Maar ze zijn groter, sterker en sneller. Zo zijn ze geboren. Naarmate ze ouder worden, kunnen we daar gewoon niet tegenop. Dat is een feit. Maar als het om vaardigheid gaat, ben ik beter dan elk van die jongens.”

Na de felle kritiek haastte Cordeiro zich deze week om zijn excuses aan te bieden ‘voor de belediging en pijn’ die US Soccer had veroorzaakt. Hij gaf ook aan dat de bond snel veranderingen wil aanbrengen in de strategie in het juridisch geschil met de vrouwenploeg over de gelijke behandeling. Dat was niet genoeg om zijn positie te redden. De 64-jarige Cordeiro, geboren in India, sinds 2018 voorzitter, wordt nu voorlopig opgevolgd door vicevoorzitter Cindy Parlow Cone. De oud-international is de eerste vrouwelijke voorzitter van de Amerikaanse bond.

Lees ook: 

De Amerikaanse voetbalsters zijn arrogant en onoverwinnelijk

Ze waren op voorhand al favoriet voor de wereldtitel, de Amerikaanse voetbalvrouwen. Kijk naar het verleden, hun erelijst, de sterspeelsters. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden