Megafraude besmet goede doelen

Een straatmarkt in Malawi, het land waar het 'afgeroomde' geld van Dioraphte onder meer naartoe ging. Beeld COLOURBOX
Een straatmarkt in Malawi, het land waar het 'afgeroomde' geld van Dioraphte onder meer naartoe ging.Beeld COLOURBOX

Twee malafide bestuurders factureerden voor 'hun' goede doel enorme bedragen. Een strafzaak moet nu een voorbeeld stellen in de sector.

Han Koch

Wie de twee vrouwen zijn die jarenlang zo grootmoedig zijn geweest om het project in Malawi van geld te voorzien, weet Evelijne Bruning niet. De directeur van ontwikkelingsorganisatie The Hunger Project is er wel van overtuigd dat 'ze goed werk hebben gedaan' voor de dorpen rondom het Majete Wildlife Reserve. En dat ondanks de omvangrijke fraude die de voorzitter en de penningmeester van de stichting Dioraphte, de stichting van de beide puissant rijke vrouwen, volgens het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst hebben gepleegd.

Binnenkort, op 28 september, horen Rene V. (60 ) en Peter G. (68) wat de rechtbank Den Bosch vindt van hun gedrag. Het Openbaar Ministerie heeft tegen de oud-voorzitter en ex-penningmeester van Dioraphte gevangenisstraffen van respectievelijk vijf en twee jaar geëist voor valsheid in geschrifte en de verduistering van 8,6 miljoen euro. Geld dat bij goede doelen terecht moest komen.

Gulle gever

Deze rechtszaak moet een duidelijk signaal afgeven aan de goededoelensector. De affaire heeft in de ogen van het Openbaar Ministerie het publieke vertrouwen in goededoelenstichtingen ernstig aangetast. "Besturen en stichtingen waar alles wel volgens de regels gaat, lijden onder de negatieve aandacht die uitgaat naar dit soort malafide bestuurders", aldus de officier van justitie.

Het onderzoek naar het tweetal begint met informatie van de Belastingdienst. Sinds 2007 zijn de verdachten bestuurslid van vier stichtingen: Musarte, Dijkverzwaring, Liberty en Dioraphte. De stichtingen, later samengevoegd, steunen van alles, van projecten in Afrika tot musea - en dat met een zogeheten Anbi-status. Anbi staat voor Algemeen Nut Beogende Instellingen. Giften aan instellingen met die status bieden de gulle gever een belastingvoordeel.

Voor bestuursleden van Anbi's geldt dat zij - als ze al betaald worden - een bescheiden onkostenvergoeding dienen te krijgen. Zo niet V. en G.. Zij factureerden voor 8.6 miljoen euro. Hoofdverdachte V. schreef de facturen uit op naam van zijn werkgever, het fiscalisten- en advocatenkantoor Loyens en Loeff. Per jaar ging het om gemiddeld 1,3 miljoen euro. Met die hoge declaraties op naam van zijn werkgever stelde hij zijn salaris en de jaarlijkse winstuitkering van een miljoen euro van het kantoor veilig. Daar bleef het niet bij. Voor de stichtingen reisde V. de wereld rond op zoek naar projecten.

Coulance

Het OM verwijt V. dat hij bij de Anbi-aanvraag valsheid in geschrifte heeft gepleegd waardoor de status ten onrechte is verleend. Het heeft maar een haar gescheeld of de Belastingdienst had daarom moeten ingrijpen en ten onrechte genoten belastingvoordeel moeten terughalen.

Dat zou hebben betekend dat over een geschonken bedrag van 124 miljoen euro alsnog belasting zou moeten worden betaald door de gulle gevers. Het is aan de coulance van de Belastingdienst te danken, en daardoor betaalt feitelijk de belastingbetaler mee, dat bij de projecten zoals dat in Malawi de geldkraan niet is dichtgedraaid.

Het OM snapt dat met een stevige strafzaak de aandacht op de sector is gevestigd. Dat betekent echter niet dat de fraudegevoeligheid van de goededoelensector ook wordt verminderd.

Daarvoor zijn andere maatregelen nodig. Nog voor de zomer liet de regering de Tweede Kamer weten dat als het om de Anbi-regeling gaat er sprake is van 'een verontrustend oneigenlijk gebruik van de regeling'. Veel heil wordt verwacht van een zwaardere publicatieplicht voor de Anbi-instellingen en meer op risico's gericht toezicht.

Lees ook:

Gods plan met Afrika loopt gevaar

Hoewel de pinkstergemeente en andere christelijke bewegingen in Afrika steeds meer aanhangers krijgen, zien hun leiders vooral dreiging. Morele inmenging van het Westen, de invloed van inheemse godsdiensten en de islam, en een verwijdering tussen arme en rijke christenen liggen op de loer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden